wychodzi mi zły wynik
Patryk: wyznacz trójmian kwadratowy jeśli ma on wierzchołek w punkcie w( 2,4) i należy do niego punkt
p(1,2)
18 lip 19:01
Sławek:
y = −2x2 + 8x − 4
18 lip 19:18
Patryk: mógłbyś napisać wszystkie obliczenia
18 lip 19:20
Trivial:
Wychodzimy z postaci kanonicznej.
y = a(x−wx)2 + wy, gdzie w = (wx, wy) = (2, 4), czyli:
y = a(x−2)2 + 4
Do wykresu należy punkt p = (1, 2). To znaczy, że spełnia równanie tej funkcji.
2 = a(1−2)2 + 4
−2 = a(−1)2
a = −2.
y = −2(x−2)2 + 4 = −2(x2 − 4x + 4) + 4 = −2x2 + 8x − 8 + 4 = −2x2 + 8x − 4.
18 lip 19:32
Patryk: 4 przenosisz na lewa strone i zmieniasz jej znak ? nie dodajesz do a
18 lip 19:38
Sławek:
Skorzystałem ze wzoru na postać kanoniczną:
y = a(x −p)
2 + q
gdzie
Mamy wierzchołek w punkcie w(2,4) czyli p = 2 oraz q = 4
Ponieważ do trójmianu należy punkt p(1,2) to
f(1) = 2
czyli
f(1) = a(1 − 2)
2 + 4
2 = a(1 − 2)
2 + 4
stąd mamy a= −2
oraz z wcześniejszego wyliczenia b = −4a ⇒b = −4*(−2) = 8
Pozostało obliczyć współczynnik c
| | −Δ | |
4 = |
| ⇒ Δ = −16a ⇒ b2 − 4ac = −16a |
| | 4a | |
− 4ac = −16a − b
2 /*(−1)
4ac = 16a + b
2
c = −4
18 lip 19:41
Trivial:
No a czemu mam niby to dodać do a?
18 lip 19:41
Patryk: bo tylko mozna to dodac do a lub do dwojki po lewej stronie
18 lip 19:45
Patryk: dzieki za wasze obliczenia
18 lip 19:47