pomocy..
marco: witam.
postanowilem sie zarejestrowac na tej stronie ,gdyz mam duze problemy odnosnie statystyki... i
prosilbym o pomoc... a wiec:
Jestem studentem 1 roku turystyki i rekreacji na UAM. nie zdalem 2 egzaminow odnosnie tego
przedniotu... 2 razy poleglem na zadaniu −oblicz sredni wiek turystow, w zadaniu byla
namalowana tabelka i podane dane ,tabela skladala sie z twoch kolumn .... poleglem na tym
zadaniu... i nie wiedzialem jak sie to oblicza ,chodz pamietalem wzor i definicje tego...

prosilbym o wytlumaczenie sensowne tego jak sie oblicza takei zadanie.... egzamin ostatni −3
mam we wt a ja nadal tego pojac nie moge.. wiem moze jest to smieszne ale prosze o
wyrozumialosc i pomoc.. pozdr serdecznie...
18 lip 13:43
bart: to moze podaj tresc tego zadania
18 lip 13:46
AS: Czy o takie zadanie chodzi?
Liczba turystów | 12 30 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wiek | 20 45 60
Średni wiek wynosi:
| | 12*20 + 30#45 + 8*60 | | 240 + 1350 + 640 | | 2230 | |
ws = |
| = |
| = |
| = 44.6 |
| | 12 + 30 + 8 | | 50 | | 50 | |
Odp. Średni wiek wynosi 44.6 lat
Ogólny wzór dla danych: (x1,p1),(x2,p2),...,(xn,pn)
| | x1*p1 + x2*p2 + ... + xn*pn | |
xsr = |
| |
| | p1 + p2 + ... + pn | |
Jest to skrócony zapis dla średniej zwykłej (nie ważonej)
np. dla danych (12,3) , (10,2) inaczej (12,12,12,10,10)
średnia wyniesie
| | 12 + 12 + 12 + 10 + 10 | | 3*12 + 2*10 | |
sr = |
| = |
| = 9.2 |
| | 1 + 1 + 1 + 1 +1 | | 5 | |
18 lip 16:27
bart: @AS
on jest na studiach a nie w gimnazjum
18 lip 16:29
AS: Ale studenci mają dość często problemy z tematyką na poziomie gimnazjum.
18 lip 16:39