wielomiany pomocy!!!!
Izabela: Pomocy

pilne


1. Dany jest wielomian W(x)=2x
3+ax
2-14x+b
a) Dla a=0 i b=0 otrzymamy wielomian W(x) =2x
3-14x. Rozwiąż równanie 2x
3-14x=0
b) Dobierz wartości a i b tak, aby wielomian W(x) był podzielny przez x-2 oraz przez x+3
2.
Przedstaw wielomian W(x)=x
4-2x
3-3x
2+4x-1 w postaci iloczynu dwóch wielomianów stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych i takich, że współczynniki przy drugich potęgach
są równe jeden.
4 mar 12:16
Bogdan:
1 a)
2x3 - 14x = 0 => 2x(x2 - 7) = ... dalej spróbuj sama
1 b)
Rozwiąż układ równań z niewiadomymi a, b:
1. W(2) = 0
2. W(-3) = 0
4 mar 13:09
Izabela: czy 1b to jest
W(2)= 16+4a-28+b=0
W(-3)= -54+9a+42+b=0
4a+b-12=0
9a+b-12=0
a=0
b=12
4 mar 13:17
Izabela: co mam zrobić w 1a i w 2 bo nie wiem

z góry dzięki za pomoc
4 mar 13:19
Bogdan:
Tak, a = 0, b = 12
4 mar 13:21
Bogdan:
1 a)
2x3 - 14x = 0 => 2x(x2 - 7) = 0 stosujemy wzór skróconego mnożenia
2x(x - √7)(x + √7) = 0
Wyznacz teraz rozwiązania i podaj je.
4 mar 13:24
Bogdan:
ad 2.
W(x)=x4 - 2x3 - 3x2 + 4x-1
W(x) = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d)
Wykonaj to mnożenie, uporządkuj wynik wg potęg zmiennej x i porównaj współczynniki.
4 mar 13:34
Bogdan:
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymujemy:
W(x) = x4 + (a + c)x3 + (b + ac + d)x2 + (ad + bc)x + bd
Rozwiązujemy układ równań, wiedząc, że współczynniki a, b, c, d są całkowite:
1. a + c = -2
2. b + ac + d = -3
3. ad + bc = 4
4. bd = -1
Z równania 4. otrzymujemy: (b = 1 i d = -1) lub (b = -1 i d = 1)
Do dalszych rozważań bierzemy równania: 1 i 3:
Dla b = 1 i d = -1:
1. a + c = -2
3. -a + c = 4
Stąd a = -3 i c = 1
Dla b = -1 i d = 1:
1. a + c = -2
3. a - c = 4
Stąd a = 1 i c = -3
Mamy więc 2 rozwiązania, które pokrywają się ze sobą:
W(x) = (x2 - 3x + 1)(x2 + x - 1) lub W(x) = (x2 + x - 1)(x2 - 3x + 1)
4 mar 14:00
Izabela: w ad 2 wyszło mi w(x) x4+cx3+dx+ax3+acx2+axd+bx2+bcx+bd
4 mar 14:03
Izabela: i to już jest rozwiąznie czy jeszcze cos musze podstawiać
4 mar 14:04
Izabela: pomózcie bo i tak nie wiem co dalej, pomocy

4 mar 14:20
Bogdan:
No przecież już Ci rozwiązałem zadanie 2, przeczytaj je uważnie.
Źle wykonałaś mnożenie.
Poprawnie jest tak:
W(x) = (x2 + ax + b)(x2 + cx + d) =
= x4 + (a + c)x3 + (b + ac + d)x2 + (ad + bc)x + bd
Odp.:
W(x) = (x2 - 3x + 1)(x2 + x - 1) lub W(x) = (x2 + x - 1)(x2 - 3x + 1).
Czego jeszcze nie wiesz?
4 mar 14:31
Izabela: ok, wielkie dzieki, a co z 1a wiem że chcesz mi pomóc, żebym zrobiała sama ale ja
naprawde próbuje i nic
4 mar 14:37
Bogdan:
Zadanie 1a też już jest rozwiązane. Wystarczy napisać odpowiedź:
x
1 = 0, x
2 =
√7, x = -
√7.
Po treści zadań domyślam się, że jesteś w drugiej klasie liceum, a więc za rok
zdajesz maturę, w tym z matematyki. Podejmij jakieś działania dla nadrobienia
zaległości. Życzę powodzenia
4 mar 14:48
Izabela: dzięki
4 mar 15:08
lol: 52
4 mar 16:49
Kamila: proszę o pomoc

!
dany jest wielomian w(x)=2x3+(a+2)x
2−3x+b
wiadomo że w(1)=8 i w(−2)=14
wyznacz pierwiastki wielomiana
G(x)=w(x)−2x
3+15x
28 gru 18:45
Kaja: W(1)=2+(a+2)−3+b
8=1+a+b
7=a+b
w(−2)=−16+(a+2)*4+6+b=−16+4a+8+6+b=−2+4a+b
14=−2+4a+b
16=4a+b
a+b=7 /*(−1)
4a+b=16
−a−b=−7
4a+b=16
3a=9/:3
a=3
b=4
w(x)=2x3+5x2−3x+4
g(x)=2x3+5x2−3x+4−2x3+15x=5x2+12x+4
i teraz wyznacz pierwiastki
28 gru 18:51