Równanie 3 stopnia z parametrem.
Patrycja: pomocy, siedzę nad tym zadaniem z godzinę i nie mam pojęcia jak doprowadzić je do postaci
kwadratowej etc. baaaardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania,bym wiedziała jak robić je
dalej.
mx3−(2m+1)x2+(2−3m)x=0
mam otrzymać 2 rozwiązania dodatnie
17 lip 21:54
;): czyli Δ>0
x1x2>0
x1+x2>0
17 lip 21:56
ICSP: mx3 − (2m+1)x2 + (2−3m)x = 0
x(mx2 −(2m+1)x + (3−3m)) = 0
17 lip 21:57
Patrycja: to wiem, ale co zrobić, aby z równania otrzymać równanie kwadratowe
17 lip 21:59
Patrycja: Dziękuuuuuję !
17 lip 21:59
Patrycja: ok,jednak mi to nie pomogło, bo po całej redukcji otrzymuję postać
mx2−2mx−3m−x+3
a z niej tak średnio wyliczyć deltę
17 lip 22:04
ICSP: mx2 − (2m+1)x + (3−3m)
a = m
b = −(2m+1)
c = (3−3m)
Δ = b2 − 4ac
17 lip 22:06
ICSP: oczywiście m ≠ 0
17 lip 22:07