Krótki opis zadania.
Trivial:
ICSP.
Masz jeszcze jakieś zadanka na myślenie?

Albo na bezmyślne sprawdzanie wszystkich
możliwości?
17 lip 21:39
ICSP: Wykaż że długość okregu ograniczającego koło o polu x opisuje funkcja f(x) = 2√π * √x
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości tej funkcji jeśli rozpatrujemy koła o promieniach mniejszych
od 6
17 lip 21:56
Trivial:
A = πr2 = x
L = 2πr
L(x) = ?
x = πr2 → r = √x/π.
L = 2πr = 2π√x/π = 2√π*√x = f(x). cnd.
r < 6 ⇒ √x/π < 6 ⇔ x < 36π
D = (0, 36π)
ZWf = (0, 12π).
17 lip 22:09
ICSP: | | 1 | |
Dane są parabole f(x) = |
| x2 + 2x+ 4 i g(x) = −x2 + 4x − 3. Niech d(x) oznacza odległość |
| | 2 | |
miezy punktami P
1(x,f(x)) i P
2(x, g(x)), o tej samej pierwszej współrzędnej x należącymi
odpowiednio do pierwszej i drugiej paraboli.
a) Wyznacz wartość x dla której d(x) = 7 oraz wartość dla której d(x) = 9
b) Jaka jest najmniejsza wartość d(x)
17 lip 22:13
Trivial: Dobra już mi się nie chce.
17 lip 22:14
ICSP: Wiedziałem że tego nie zrobisz
17 lip 22:14
Trivial:
d(x) = ||
P1P2|| =
√(x−x)2 + (1/2x2 + 2x + 4 + x2 − 4x + 3)2 =
| | 1 | |
= |3/2x2 − 2x + 7| = |
| |3x2 − 4x + 14|. |
| | 2 | |
Dalej już wiadomo jak.

Więcej już na pewno nie robię.
17 lip 22:20
ziomek: jak chcecie zadania na myślenie
to pobawcie się z tym, później mogę sprawdzić czy dobrze:
zad 1.
Podstawą ostrosłupa jest czworokąt wpisany w okrąg o promieniu r. Jedna z jego krawędzi
bocznych ma długość l i jest prostopadła do podstawy. Ostrosłup ten podzielono
płaszczyznami równoległymi do podstawy na 9 brył o jednakowych objętościach, po czym usunięto
najniższą bryłę(zawierającą podstawę, otrzymując mniejszy ostrosłup. Oblicz promień sfery
opisanej na tym ostrosłupie
18 lip 07:16