proszę o wskazówki lub początkowe przekształcenia
Joe: Puszczono kamień do studni .Usłyszano plusk kamienia o powierzchnię wody po 6 sekundach.
Oblicz głębokość tej studni .
Prędkość dźwięku to 340 m/s ...I tyle wiem...Z dalszym ciągiem sądzę że poradzę sobie − tzn.
gdy zadanie zostanie doprowadzone do postaci kwadratowej ,sądzę że dalej zrobię .Ale jakie
zrobić przekształcenia by do tej postaci doprowadzić nie mam pojęcia.
Pomóżcie mi proszę
17 lip 16:13
Trivial: Pomagam.
17 lip 16:58
Trivial:

Oznaczenia:
h − wysokość studni
v − prędkość chwilowa kamienia
u − prędkość dźwięku
t
k − czas potrzebny na upadek kamienia
t
d − czas potrzebny, żeby fala dźwiękowa dotarła do nas z powrotem.
t
0 = t
k + t
d.
Wzór na położenie chwilowe ciała jest:
| | 1 | |
y(t) = |
| gt2 (bo puszczamy bez prędkości początkowej). |
| | 2 | |
Gdy kamień osiąga wartość h mija t
k czasu:
t
k =
√2h/g
Teraz, wzór na położenie chwilowe fali dźwiękowej jest:
Fala dźwiękowa osiąga wysokość h po t
d czasu:
y'(t
d) = h = ut
d
| | h2 | | h | | 2h | |
t0 + |
| − 2t0 |
| = |
| |
| | u2 | | u | | g | |
...
I już wyliczysz.
17 lip 17:17
Trivial:
Błąd jest
y'(t) = ut, a nie jak napisałem wyżej.
17 lip 17:18
Trivial:
| | h2 | | h | | 2h | |
I na koniec powinno być t02 + |
| − 2t0* |
| = |
| . |
| | u2 | | u | | g | |
sorry.
17 lip 17:21
Joe: jeju ,słuchaj no baardzo dziękuję ,widzisz uczę się prawie samodzielnie od lat tzn mam tylko
matematyka /za to dobrego .../ ,a teraz nie bardzo mogłem go poprosić o wyjaśnienie mi tego
.Dzięki
17 lip 17:37