Ciąg geometryczny.
Sylwia: DRODZY STUDENCI I INNI GENIUSZE! POMOCY!
Bogaty biznesmen chce ufundować rentę swojemu siostrzeńcowi. Jaką kwotę na początku roku
powinien on wpłacić do banku, aby siostrzeniec mógł raz na rok mieć wypłacane przez bank
10 000zł przez kolejnych 10 lat? Pierwsza wypłata ma nastąpić na koniec roku, w którym bank
otrzymał pieniądze od biznesmena. Oprocentowanie w banku wynosi 7% w skali roku, kapitalizacja
odsetek następuje raz na rok.
Odp. 70 236zł.
Znalazłam rozwiązania na dwóch stronach internetowych, ale ich nie rozumiem. W jednym ktoś
wyprowadził jakiś kosmiczny wzór, a w drugim ktoś posłużył się PAVF.
Czy mógłby ktoś to rozwiązać i wytłumaczyć dokładnie, krok po kroku, w najłatwiejszy
możliwy sposób? Proszę...
17 lip 15:01
Basia:
Rozumiem, że po 10 latach konto zostanie "wyzerowane", czyli siostrzeniec odbiera co roku
więcej niż wynoszą odsetki. Chcę się upewnić zanim spróbuję to policzyć.
17 lip 15:13
Sylwia: Nie wiem. Przepisałam treść co do kropki z książki. Była jeszcze definicja tego, co to jest
renta,
ale myślę, że nie muszę tego dodawać.
17 lip 15:19
Sylwia: Aaa... Tak. Po dziesiątym odebraniu renty na koncie nie będzie żądnych pieniędzy.
17 lip 15:20
Sylwia: Pomoże ktoś?
17 lip 15:59
Sylwia: Podbijam
17 lip 16:53
ICSP: policz ręcznie.
17 lip 17:12
Sylwia: no co Ty... Nie da się jakoś inaczej?
17 lip 17:43
Trivial:
Wzór na kapitał po n latach przy rocznej kapitalizacji, bez uwzględnienia podatku i przy stałym
wypłacaniu pieniędzy można łatwo wyprowadzić.

Niech K
0 oznacza kapitał początkowy, p oznacza oprocentowanie lokaty i niech c oznacza kwotę,
którą wyciągamy przy każdej kapitalizacji (co roku). K
n oznacza kapitał po n latach
oszczędzania.
Po roku mamy:
K
1 = K
0 + p*K
0 − c = K
0(1+p) − c.
Po dwóch latach:
K
2 = K
1(1+p) − c = [K
0(1+p) − c](1+p) − c = K
0(1+p)
2 − c(1+p) − c
K
3 = K
2(1+p) − c = [K
0(1+p)
2 − c(1+p) − c](1+p) − c = K
0(1+p)
3 − c(1+p)
2 − c(1+p) − c
...
K
n = K
0(1+p)
n − c(1+p)
n−1 − c(1+p)
n−2 − ... − c(1+p) − c =
= K
0(1+p)
n − c[(1+p)
n−1 + (1+p)
n−2 + ... + (1+p)
1 + (1+p)
0].
Zauważ, że w nawiasie masz sumę ciągu geometrycznego o ilorazie równym 1+p.
Dla ułatwienia podstawmy a = 1+p. Wynikiem tej sumy jest:
| | an−1 | |
Kn = K0an − c* |
| , gdzie a = 1+p. |
| | a−1 | |
Dane
n = 10
c = 10 000
p = 7%
K
n = K
10 = 0.
K
0 = ?
a = 1+p = 1 + 7% = 1.07
| | | |
K0 = |
| ≈ 70 235.82 zł |
| | 1.0710 | |
17 lip 17:49
ICSP: x − kwota początkowa:
10000 : 1,07 = 9345,7943 − kwota przed 10 kapitalizacji odsetek
19345,7943 : 1,07 = 18080,181 − kwota przed 9 kapitalizacji odsetek
28080,181 :1,07 = 26243,159 − kwota przed 8 kapitalizacji odsetek
...
75152,318 − kwota po 1 kapitalizacji odsetek
75152,318 : 1,07 = x kwota bez kapitalizacji odsetek − wpłacona przez dziadka
17 lip 17:54
Sylwia: Dziękuję, teraz postaram się to jakoś ogarnąć
17 lip 18:02
Sylwia: | | 1 | |
A tam w nawiasie to iloraz tej sumy nie wynosi |
| ? |
| | p+1 | |
17 lip 18:11
Sylwia: Zrozumiałam ten kosmiczny wzór z innej strony, dzięki temu
17 lip 18:13
Trivial:
Daj może tą stronę.
17 lip 18:17
17 lip 18:20
Trivial:
Na podanej stronie robili to od końca, a ja robiłem od początku.
| | 1 | |
Dlatego u mnie iloraz to 1+p a u nich |
| .  |
| | 1+p | |
17 lip 18:23
Wiesel: | | an−1 | |
Skąd bierze się suma |
|   ? |
| | a−1 | |
| | 1−qn | |
Przecież wzór na sumę ciągu geometrycznego jest a1 |
| . |
| | 1−q | |
:(
12 mar 17:04