ciąg geometryczny pomocy!
chorynabluesa: w ciągu geometrycznym siódmy wyraz jest dwa razy większy niż wyraz czwarty. wiedząc, że wytazem
pierwszym tego ciągu jest liczba 1, oblicz iloraz oraz wyraz 3, 5 i 8
17 lip 11:28
Basia:
a1 = 1
a4 = a1*q3 = q3
a7 = a1*q6 = q6
a7 = 2*a4
q6 = 2*q3 /:q3 (bo q≠0; gdyby q=0 ⇒ a7=a4=0)
q3 = 2
q = 3√2 = 213
oblicz teraz a3, a5, a8 podstawiając do wzoru ogólnego ciągu geomatrycznego
an = a1*qn−1
17 lip 11:45
17 lip 11:46
chorynabluesa: a mógłbym na maturze tak zostawić?
a
3 = a
1 * q
2
a
3 = 1 * (2
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
13)
2
a
3 = 2
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
13 * 2
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
13
a
3 = 4
<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
19
17 lip 12:26
chorynabluesa: a3 = 4 19
sorka za błędy
17 lip 12:29
Basia:
a3 = a1*q2 = 1*(213)2 = 223 = 3√22 = 3√4 = 413
a5 = a1*q4 = 1*(213)4 = 243 = 3√24 = 3√23*2 = 23√2 = 2*213
a8 = 1*q7 = 1*(213)7 = 273 = 3√27 = 3√23*23*2 = 2*23√2 = 43√2 =
4*213
17 lip 13:36