Związek pomiędzy średnimi
teofrast: Śednia kwadratowa, harmoniczna i geometryczna.
Wprowadzamy oznaczenia:
Qn − średnia kwadratowa n liczb a1, a2,...,an
Hn − średnia harmoniczna n liczb a1, a2,...,an
Gn − średnia geometryczna n liczb a1, a2,...,an.
Pokazać, że jeśli ak > 0 (k = 1; 2; . . . ; n ) , to
[ Gn]n ≤ Hn • [Qn]n−1 .
16 lip 23:19
Vax: Na początku umówmy się, że pisząc:
∑
sym a
1a
2...a
n−1 mam na myśli sumę wszystkich permutacji, tzn np dla n=3 pisząc ∑
sym
a
1a
2 = a
1a
2+a
1a
3+a
2a
3 albo ∑
sym a
1 = a
1+a
2+a
3 etc, nasza nierówność ma postać:
| | n | | ∑sym a12 | |
πi=1n ai ≤ |
| * ( |
| )(n−1)/2 |
| | | | n | |
Czyli
| | nπi=1n ai | | ∑sym a12 | |
πi=1n ai ≤ |
| * ( |
| )(n−1)/2 |
| | ∑sym a1..an−1 | | n | |
/:π
i=1n
| | n | | ∑syma12 | |
1 ≤ |
| * ( |
| )(n−1)/2 |
| | ∑sym a1..an−1 | | n | |
| ∑syma1..an−1 | | ∑syma12 | |
| ≤ ( |
| )(n−1)/2 |
| n | | n | |
| | ∑syma1..an−1 | | ∑sym a12 | |
( |
| )2 ≤ ( |
| )n−1 |
| | n | | n | |
Z Jensena dla wypukłej funkcji f(x) = x
2 szacujemy prawą stronę:
Czyli pierwiastkując obie strony mamy pokazać:
| ∑sym a1..an−1 | | ∑sym a1 | |
| ≤ ( |
| )n−1 |
| n | | n | |
(∑
sym a
1)
n−1 ≥ n
n−2 (∑
sym a
1..a
n−1)
Jednakże z nierówności Maclaurina wynika:
| ∑sym a1 | | ∑sym a1..an−1 | |
| ≥ (pierwiastek stopnia n−1) z |
| /n−1 |
| n | | n | |
| | ∑sym a1 | | ∑sym a1..an−1 | |
( |
| )n−1 ≥ |
| |
| | n | | n | |
(∑
sym a
1)
n−1 ≥ n
n−2 (∑
sym a
1..a
n−1)
Czyli to, czego mieliśmy dowieść, qed.
Pozdrawiam.
17 lip 01:56
AS: A tak może prościej.
Średnia kwadratowa
| | a12 + a22 + ... + an2 | |
Qn = √ |
| |
| | n | |
Średnia harmoniczna
| | n | |
Hn = |
| |
| | 1/a1 + 1/a2 + ... + 1/an | |
Średnia geometryczna
Gn =
n√a1*a2*...*an
17 lip 10:31
Vax: AS, przecież ja z tego skorzystałem
17 lip 10:33
AS: Mea culpa,nie doczytałem treści zadania do końca
i pisałem trochę nie na temat.Pardon.
17 lip 11:11
teofrast: Dziekuję Vax, pozdrawiam − Teofrast. I juz podaję nastepne zadanko...
18 lip 13:18
Vax: Ok, tylko zaraz wychodzę do kina na Harrego Pottera, więc postaram się odpisać wieczorem
18 lip 13:21
teofrast: Wielce Szanowny Vax−ie,
Wydaje mi się, że czegoś nie zrozumiałem w Twoim dowodzie.
Otóż w 5. wierszu ( licząc od poczatku przekształceń ) piszesz: «
∑syma1..an−1 ∑syma12
( −−−−−−−−− )2 ≤ (−−−−−−−−−−−)n−1
n n
Z Jensena dla wypukłej funkcji f(x) = x2 szacujemy prawą stronę:
∑syma1
P ≥ ( −−−−−−−−−−−−− )2(n−1) , [ skąd otrzymujesz po spierwiastkowaniu ]
n
∑syma1..an−1 ∑syma1
−−−−−−−−−−−−−−−− ≤ (−−−−−−−−−−−−−−)n−1 .
n n »
Przepraszam za dociekliwość w stylu «Piotra−Studenta», ale nie bardzo rozumiem:
jeśli (L ≤ P) & [ z Jensena (P ≥ M) ] ⇒ ( L ≤ M ) ?, to znaczy, że jesli np. 2 < 7
oraz 7 > 1 , to 2 ≤ 1 ?! Bardzo dziwna relacja porządku...Nie rozumiem , nie rozumiem,
nie rozumiem...
Niemniej pozdrawiam. Jak tam filmik z H. Potterem ? Podobało się ?
< teofrast >
18 lip 23:52
Vax: Twoje pytanie jest w zupełności na miejscu, mamy dowieść, że L ≤ P, w takich sytuacjach czasem
ciężko bezpośrednio udowodnić taką nierówność, dlatego próbujemy oszacować jedną, albo drugą
stronę, czyli możemy znaleźć pewne M, dla którego L ≤ M, i jeżeli udowodnimy, że M ≤ P to z
tego będzie tym bardziej wynikało, że L ≤ P, czyli teza, tak samo można szacować prawą stronę,
znajdujemy pewne M, dla którego P ≥ M i staramy się dowieść, że M ≥ L, jednak jak słusznie
zauważyłeś, często zdarza się, że otrzymujemy przeszacowanie, czyli znajdujemy oszacowanie
którejś ze stron, jednak kolejna nierówność już nie zachodzi. Jednakże zauważ, że w moim
przypadku z nierówności Jensena znalazłem to nasze ,,M" dla którego P ≥ M, a następnie
udowodniłem, że M ≥ L, skąd już z czystym sumieniem możemy napisać, że P ≥ L, czyli to, czego
mieliśmy dowieść, w Twoim przykładzie mamy L = 2 < 7 = P, i szacujemy prawą stronę, 7>1,
jednak już niepoprawna jest nierówność 1 ≥ 2, skąd nasze oszacowanie w tym wypadku jest za
mocne. Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem problem

Pozdrawiam.
PS. Czekam na kolejne zadanie (nierówność?

)
19 lip 00:09
Vax: A co do filmu to był w porządku, jednak bez rewelacji. Szkoda, że już nie będzie kolejnych
części.
19 lip 00:11
teofrast: Dziekuję Vax. Teraz wszystko jasne! Teraz mogę Ci z czystym sumieniem posłać kolejną
nierówność... Pozdrawiam , < teofrast >
19 lip 00:19