matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: rysunekPytanko: Jeśli prosta k; 2x−y−1=0 zawiera jedną z jego środkowych to znaczy ,ze "wychodzi" ona z jej (patrz. rysunek), dobrze myśle?
16 lip 22:22
Jack: nie, środkowa to odcinek, a skoro zawiera się w prsotej to znaczy, że prosta "przechodzi" przez tę środkową.
16 lip 22:27
TOmek: nie potrzebnie tez narysowałem ten kąt prosty.. Dzieki za wytłumaczenie emotka
16 lip 22:29
Anna: Tomku, po pierwsze − źle sformułowałeś pytanie. O jakie "jego" chodzi? Po drugie − na rysunku nie ma żadnej środkowej. Gdyby k nie było prostą, lecz odcinkiem, to wtedy prosta l byłaby symetralną odcinka k. Zaś środkowa, to odcinek w trójkącie (łączy wierzchołek ze środkiem przeciwległego boku).
16 lip 22:37
TOmek: Wiem, troche Jack musiał wziąć na wyobrażnie moje pytanie, bo robiłem akurat zadanie gdzie zaistniał ten problemik. Także ,wiem ,ze niezbyt jasno okresliłem swój pierwszy post. Ale juz wszystko jest jasne a to jest najwazniejsze
16 lip 22:55
Jack: było dokładnie tak, jak mówisz − pomyślałem, że pytanie jest wyrwane z kontekstu i domyśliłem się reszty. emotka
16 lip 23:02