Oszacowanie sumy wyrazów ciągu.
teofrast: Oszacowanie sum wyrazów ciągów.
Niech (an)n∊N : an = 1(n + 1) √ n
oraz (bn)n∊N : bn = 1 n √ (n + 1) .
Pokazać, że :
n n
∑ ak ≤ 2 ( 1 − 1√ (n+1) ) ≤ ∑ bk
k=1 k=1
16 lip 19:45
teofrast: UWAGA : w tezie zadania maja być nierówności ostre ( pomyliłem się wpisujac tekst zadania...)
16 lip 19:50
Vax: No to tutaj wystarczy prosta indukcja, z tym nie powinieneś mieć problemu, dla przykładu 1
nierówność, dla n=1 działa, zakładamy, że działa dla pewnego n i dowodzimy dla n+1:
| | 1 | |
∑k=1n+1 ak < 2(1 − |
| ) |
| | √n+2 | |
| | 1 | | 2 | |
∑k=1n + |
| < 2− |
| |
| | (n+2)√n+1 | | √n+2 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
2− |
| + |
| < 2− |
| |
| | √n+1 | | (n+2)√n+1 | | √n+2 | |
| 2 | | 2 | | 1 | |
| − |
| > |
| |
| √n+1 | | √n+2 | | (n+2)√n+1 | |
| 2√n+2−2√n+1 | | 1 | |
| > |
| /*√n+1*√n+2 |
| √n+2 * √n+1 | | √n+2*√n+2*√n+1 | |
| | 1 | |
2√n+2−2√n+1 > |
| /*√n+2 |
| | √n+2 | |
2(n+2)−2
√n2+3n+2 > 1
2n+3 > 2
√n2+3n+2
Obie strony nieujemne, więc mogę podnieść do kwadratu:
4n
2+12n+9 > 4(n
2+3n+2)
9 > 8 co jest oczywiście prawdą, cnd.
W analogiczny sposób dowodzisz drugiej nierówności

Pozdrawiam.
16 lip 21:57
teofrast: Witam Vax, Dzięki! Aż mi wstyd, że rzuciłem takie proste zadanko na forum: ja musiałem się
gdzieś kopnąć w rachunkach (co mi się rzadko zdarza) − myślałem przeto,że trzeba tu jakiś
kruczek zastosować...Ale mam całą seryjkę kilkunastu zadań zadań jakie lubisz. Jak znajdę
moment to je tu wpiszę.
16 lip 22:40