Geometria
Ania: W okrąg wpisano trójkąt ABC, w którym kąt CAB=30o i kąt ABC=80o. Przez punkt C poprowadzono
styczną do okręgu. Styczna ta przecina przedłużenie boku AB w punkcie D. Oblicz miarę kąta
ADC.
16 lip 18:08
Trivial:

α = ?
a = 30
o
b = 80
o
Kąty a i d są oparte na tym samym łuku, a więc:
d = 2a
Trójkąt SBC jest równoramienny, a więc:
| | 1 | | 2a | |
e = |
| (180o−d) = 90o − |
| = 90o−a. |
| | 2 | | 2 | |
Teraz:
e + f = 90
o
f = 90
o − e = a.
b+g = 180
o
g = 180
o − b
α = 180
o − (f+g) = 180
o − 180
o + b − a = b−a.
α = 50
o.
16 lip 18:44