| cos 2α | 1− tg α | |||
Udowodnij, że | = | |||
| 1+ sin 2α | 1+ tg α |
| cos2x | cos2x − sin2x | ||
= | = | ||
| 1+sin2x | sin2x+cos2x + 2sinxcosx |
| (cosx−sinx)(cosx+sin) | cosx − sinx | 1/cosx | ||||
= | = | * | = | |||
| (cosx+sinx)2 | cosx + sinx | 1/cosx |
| 1−tgx | ||||||||||||
= | = | . | |||||||||||
| 1+tgx |
| 2sin10ocos10o | ||
sin10ocos20ocos40o = | *cos20ocos40o = | |
| 2cos10o |
| sin20o | sin40o | |||
= | cos20ocos40o = | cos40o = | ||
| 2cos10o | 4cos10o |
| sin80o | sin(90o−10o) | cos10o | 1 | |||||
= | = | = | = | . | ||||
| 8cos10o | 8cos10o | 8cos10o | 8 |
| 1 | ||
sin 10o * cos 20o * cos 40o= | ||
| 8 |