matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F kwadratowa
Patryk:
9x
2
+
1
3
x=0 dlaczego nie moge wyzucic tylko x przed nawias wychodzi mi −27 a powinno byc −
1
27
16 lip 18:00
Trivial:
Jak to nie możesz. Możesz!
1
x(9x +
)=0
3
1
x = 0 lub 9x +
= 0
3
1
9x = −
3
1
x = −
.
27
16 lip 18:04
Ania:
1
9x * (x+
)=0
27
1
9x=0 lub (x+
)=0
27
1
x=0 lub x=−
27
16 lip 18:05
Patryk:
dlaczego wychodzi ci dobry wynik
16 lip 18:06
Trivial:
Zauważ, co przyrównuję do zera.
16 lip 18:16