Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Proszę o pomoc,Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
16 lip 11:20
Piotr student: | | 1 | | 1 | |
pomożesz mi nie wiem jak zapisaćTrivial pochodną |
| i |
| |
| | x | | y | |
16 lip 11:40
Piotr student:
nie jestem pewny ale próbuje jak napisać
16 lip 11:51
Godzio:
16 lip 11:54
Piotr student:
może mi ktoś powiedzieć czy to jest poprawnie
16 lip 12:03
Godzio:
To już nie, wyżej napisałeś poprawnie
16 lip 12:05
Piotr student: aha zapomniałem kwadratów napisać
16 lip 12:06
Piotr student:
f'x=0
f'y=0
16 lip 12:16
Piotr student: ja rozwiązać to równanie?
16 lip 12:19
Piotr student: proszę o podpowiedz Godzio w tym równaniu co napisałem wyżęj
16 lip 12:27
Trivial: Wyznacz y lub x z jednego i wstaw do drugiego.
16 lip 12:31
Piotr student:
4y−1=0
4x−1=0
16 lip 12:32
Piotr student: czyli to co napisałem to zle
16 lip 12:36
Piotr student: mam problem z tym równaniem proszę o pomoc
16 lip 12:39
16 lip 12:48
Piotr student: stram się ale coś mi nie wychodzi błagam pomózcie bo sam nie daje rady
16 lip 12:51
Piotr student: | | 1 | |
POMOCY y= |
| nic nie moge wymyślić innego pewnie jest zle ale nie wiem jak to rozwiązać |
| | x2*4 | |
16 lip 12:56
Piotr student: bardzo proszę was o pomoc
16 lip 12:59
Trivial:
Teraz wstaw do do drugiego równania w miejsce y i rozwiąż.
16 lip 13:01
Piotr student: a y dobrze mi wyszło?
16 lip 13:19
Trivial: tak
16 lip 13:24
Piotr student: ni i co dalej
16 lip 13:24
16 lip 13:26
Trivial: źle podstawiłeś...
16 lip 13:26
Piotr student: pomozesz mi
16 lip 13:29
Trivial: nie.
16 lip 13:29
;): Trivial do usługxD zawsze pomocny
16 lip 17:51
Piotr student: 4x−11{x2*4}
16 lip 20:36
Piotr student: nie wiem jak napisać 1 przez 1 i jeszcze prze x2*4
16 lip 20:37
Piotr student: proszę o pomoc w tym przykładzie
16 lip 20:39
kamil: czyli 4x−x2*4 nie?
16 lip 21:20
kamil: dalej zle podstawaiasz
16 lip 21:22
kamil: 4x−16x
4
16 lip 21:23
;): Poprawka z analizy 2

?
16 lip 21:24
::
Chłopie co Ty robisz na studiach, skąd się tam wziąłeś, jeśli nie umiesz przekształcać wyrażeń
algebraicznych, to jest materiał z I klasy gimnazjum.
16 lip 21:30
Piotr student: może mi to ktoś rozwiązać zadanie krok po kroku prosze i wytłumaczyć
16 lip 21:52
adrian "student":P:

mam pytanko odnosnie monotonicznosci (pochodna).
skąd mam wiedzieć jak "odbije się/przejdzie przez" punkty na osi x, jeżeli jest ich więcej niz
jeden.
mam 3 dane:
x
2*(x−6)*(x−2)>0
x
2=0 x=6 x=2
co z wykresem? co z miniumum lokalnym i max.?skąd mam wiedziec czy powinienem narysowac od
+nieskon. czy od − nieskon.?
tak mam rozwiazane zadanie (przepisane od kumpla) ale chce wiedziec dlaczego tak a nie inaczej
ie zwracajcie uwagi na kropki obok wykresu
16 lip 21:54
;): a po czym wiedziałes ze parabola w rownaniu kwadratowym bedzie og gory czy od dołu(bo o to CI
chodzi tak)?zaczynasz od lewej zawsze rysowac min i max liczysz licząc 2 pochodną i
podstawiając te x co Ci wyszło przy czym jak podstawisz to max.lok bedzie <0 a min>0
16 lip 21:57
;): a wiesz czemu na 0 jest odbitka nie?
16 lip 21:58
;): Piotrek co Ci wytlumaczyc przeciez dobrze robisz tylko podstawiałes zle czego nei rozumiesz?
16 lip 22:00
Piotr student: bo są przedziały
16 lip 22:00
;): Piotrek daj mi meila wysle CI cos
16 lip 22:01
Piotr student: nie umiem tego podstawienia napisać 1 przez 1 x2*4 jak to napisać na tej stronie
16 lip 22:01
Piotr student: 1 przez 1 i to jeszcze przez x2*4 napisz mi jak to w tych nawiasach napisać
16 lip 22:03
Piotr student: np 11 i to jeszcze przez x2*4 jak byś mi napisał proszę
16 lip 22:06
Piotr student: czy doczekam się pomocy od was
16 lip 22:09
16 lip 22:10
;): o to chodzi?
16 lip 22:10
;): oczywiscie mianownik do KWADRATU
16 lip 22:11
Piotr student: mi chodzi o to żebyś napisał mi na klawiaturze jak ty to napisałeś właśnie to 1 przez 1 x2*4
16 lip 22:14
Piotr student: rozumiesz o co mi chodzi?
16 lip 22:14
;): ALE TO CHYBA LOGICZNE

U {..} { U{..} {..} }
16 lip 22:17
Piotr student: jak zrobiłeś ze napisałeś 1 przez 1 przez x2*4 i to do kwadratu
16 lip 22:19
Piotr student: U{1} {U{1} {x2*4}2}
16 lip 22:20
;): U {1} {U {1
2} { (x
2*4)
2} } najlepiej bedzie to zapisac tak czyli bedzie to wygladac
16 lip 22:22
Piotr student: właśnie mi to nie może wyść poddaję się
16 lip 22:22
;): więc o to chodziło?
16 lip 22:22
;): w zadaniach nie wolno sie poddawac keidy masz poprawke?
16 lip 22:23
;): analiza 2 tak?
16 lip 22:23
16 lip 22:28
Piotr student: no
16 lip 22:28
;): a kiedy powtorkowy tak?
16 lip 22:30
16 lip 22:34
Piotr student: wrzesień
16 lip 22:35
Piotr student: jak masz na imię?
16 lip 22:36
;): no to jeszcze czasuuu
16 lip 22:37
;): jak wrzesień to cos czuje Politechnika Wrocławska;>?
16 lip 22:38
Piotr student: ale są wakacje mogę gdzieś pojechać i trochę czasu mi ucieknie
16 lip 22:38
;): no racja
16 lip 22:38
Piotr student: liczmy to dalej a nie traćmy czasu na gadanie ok
16 lip 22:40
;): ja spadam wiec powodzenia
16 lip 22:41
Piotr student: czekaj
16 lip 22:42
Piotr student: podziel mi to proszę
16 lip 22:43
16 lip 22:48
:): ale co Ci podzielic
16 lip 23:01
:): 4x=16x4/:4
x=4x4
x−4x4=0
x(1−4x3)=0
16 lip 23:14
:): i jakrozwiazales dalej
16 lip 23:43
adrian "student":P: zajebista stronka....dzieki za odp.dzisiaj o 9 mam zaliczenie

skoro ciągle ktos z wiedzą tu siedzi to bede baaardzo czestym gosciem

pozdrawiam serdecznie i
dziękuję za poswiecony czas.pozdro OMNIBUSY
17 lip 06:38
:): to napisz jak poszło
17 lip 10:14
Basia:
Trzeba zacząć od materiału z drugiej klasy gimnazjum czyli od rozwiązywaniu układów równań, bo
z tego co widzę, w tym jest największy problem.
17 lip 11:47
:): wszystkiego można zapomnieć
17 lip 11:50
:): ale fakt z 5 min przypomnienia jak to się robiło i ułatwi Ci to życie
17 lip 11:50