zadanko
TOmek: ICSP , zadanko please
15 lip 21:53
Trivial: Hej tomek, zobacz na temat, który ma 61 odpowiedzi. Tam znajdziesz zadanie.
15 lip 21:55
TOmek: bez przesady, to hardcore
15 lip 21:57
Trivial:
Promień podstawy stożka jest dwa razy dłuższy od promienia kuli wpisanej w ten stożek. Oblicz
cosinus kąta rozwarcia stożka.
Nie jest takie trudne.
15 lip 22:00
TOmek:

2r−promień stożka
układ równań
4r
2=x
2+x
2−2x*2r*cosα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x2sinα | |
2r= |
| /*2x+2r⇒ |
| | 2x+2r | |
2r(2x+2r)=x
2sinα ⇒
4r
2+4xr=x
2sinα⇒
4r
2=x
2sinα−4xr
4r
2=x
2+x−2*2r*cosα
x
2sinα−4xr=x
2+x
2−2x*2r*cosα ⇒
x
2sinα−4xr=2x
2−2x*2r*cosα /:x
xsinα−4r=2x
2−2x*2r*cosα /2x
2−2x*2r
to zadanie przewyższa moje mozliwosci , jesli sam ICSP miał problem, wybaczcie, to hard
15 lip 22:19
ICSP: dawaj

Pomyśl a myślę że znajdziesz rozwiązanie. Jak nie uda ci się do 23:15 zrobię ci
pomocniczy rysunek
15 lip 22:36
TOmek: dzisiaj naprawdę nie dam rady, jestem zmęczony po całym tygodniu, myślałem ,ze dacie jakies
łatwe zadanko na polepszenie humoru, a tu jak zwykle by mnie zdołowac
15 lip 22:37
ICSP: już niedługo będziesz robił takie zadanka bez problemu
15 lip 22:42
ICSP:

opis: czerwony odcinek − 2R (w podstawie są dwa czerwone odcinki)
niebieski odcinek − x
zielony odcinek R
różowy odcinek − y
Oczywista oczywistość:
x − 2y + 2R = 0
Podpowiedź:
Zauważ że niektóre trójkąty są podobne. Z podobieństwa ułożysz drugie równaniu i pójdzie już z
górki.
15 lip 23:16
15 lip 23:25
ICSP:
15 lip 23:26
Trivial: Mam błąd w jednym miejscu, zaraz poprawię.
15 lip 23:29
Trivial: | 16 | |
| .  |
| 25 | |
15 lip 23:31
ICSP:
15 lip 23:32
15 lip 23:33
15 lip 23:34
Trivial: Btw nie korzystałem z twojej metody. Wszystko wyszło algebraicznie, a nie z rysunku.
15 lip 23:35
ICSP: już to widzę. Pewnie z kilka stron A4

Chociaż chętnie zobaczę tą twoją algebrę
15 lip 23:36
Trivial: Pisać?
15 lip 23:36
ICSP: Lecz to już jutro
15 lip 23:36
Trivial:

Mam to rozwiązane na skrawku kartki, jutro zgubię. Piszę!
Uwaga dla Tomka:
NIE PATRZ W DÓŁ
!
cosα = ?
4β + α = 180
o
4r
2 + r
2 = x
2
x =
√5r
| | r | | r | | 1 | |
sinβ = |
| = |
| = |
| |
| | x | | √5r | | √5 | |
| | α | | α | | α | |
sinβ = sin(45o− |
| ) = sin45ocos |
| − sin |
| cos45o = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | α | | α | |
= |
| (cos |
| − sin |
| ) |
| | √2 | | 4 | | 4 | |
| | α | | α | | √2 | |
cos |
| − sin |
| = |
| /2 |
| | 4 | | 4 | | √5 | |
| | α | | α | | α | | α | | 2 | |
cos2 |
| + sin2 |
| − 2cos |
| sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 5 | |
| | α | | α | | α | |
cosα = cos2 |
| − sin2 |
| = 1 − 2sin2 |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2*9 | | 18 | | 7 | |
cosα = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| . |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
15 lip 23:45
Jack:
od razu lepiej
16 lip 00:01
ICSP: Skrawek papieru

Żarty sobie ze mnie stroisz?
16 lip 00:03
ICSP: Kto ma uprawnienia do edytowania tego forum?
16 lip 00:03
Trivial:
No mam mini rysunek i skrótowe przekształcenia. Zajęło pół kartki a5.
16 lip 00:04
ICSP: ja nie lubię się tak w trygonometrii bawić. Do dzisiaj nie wiem jak rozwiązać jeden przykład
który zrobiłem wzorem ponad licealnym:(
16 lip 00:08
Trivial: Jest godzina 00:09. Dawaj ten przykład!
16 lip 00:09
Trivial:
Jak się zna wzory trygonometryczne, to łatwo wychodzi wszystko.
16 lip 00:09
ICSP: sin4x = cos2x
16 lip 00:11
Trivial:
sin4x = cos2x
2sin2xcos2x = cos2x
| | 1 | |
cos2x = 0 lub sin2x = |
| |
| | 2 | |
...
16 lip 00:13
ICSP: nieee. Udowodnij że sin4x = cos2x
16 lip 00:16
ICSP: To nie może być takie proste
16 lip 00:17
Trivial: Ale to nie prawda, przed chwilką pokazałem.
16 lip 00:18
Trivial: nieprawda* ....
16 lip 00:18
ICSP: | | 1 | |
ja dotarłem do momentu sin2x = |
| i tutaj się zaczęło  Jutro napiszę moje obliczenia |
| | 2 | |
16 lip 00:19
Trivial: ok.
16 lip 00:21
ICSP: rozważmy równanie:
| | 1 | |
sin2x(1−sin2x) − |
| = 0 |
| | 16 | |
| | 1 | |
−sin4x + sin2x − |
| = 0 |
| | 16 | |
t = sin
2x (t ∊ (0;1>
t
2 = sprzeczne z założeniem
| | | | | | | |
t1 = |
| ⇔ sinx = √ |
| v sinx = − √ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Tam są pierwiastki nie wiem czemu nie chcą wyjść.
I tak właśnie udało mi się dojść do rozwiązania...
16 lip 00:39
Trivial: o.o
16 lip 00:41
Trivial:
A co jeśli powiem Ci teraz, że można to zrobić tak:
| | π | | π | |
2x = |
| + 2kπ lub 2x = π− |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| + kπ lub x = |
| + kπ. |
| | 12 | | 12 | |
cos2x = 0
Koniec.
16 lip 00:44
ICSP: nawet mnie nie wkurzaj
16 lip 00:45
Trivial:
I kto teraz ma rozwiązania na 3 kartki A4...
16 lip 00:46
ICSP: po prostu nie wpadłem na to że sin2x można łatwiej rozwiązać. To zadanie robiłem pół roku temu.
Wtedy jeszcze byłem słaby z matmy.
16 lip 00:49
Trivial:
Żeby rozwiązać to równanie tak jak pokazałeś to trzeba być raczej dobrym z matmy.
16 lip 00:50
ICSP: Tak? Niby co tam było takiego trudnego czego by nie zrobił przeciętny uczeń klasy rozszerzonej?
16 lip 00:51
Trivial:
Przeciętny uczeń zgubi gdzieś minus, źle wyciągnie pierwiastek i zapomni o założeniu.
16 lip 00:53
Trivial:
Albo, co bardziej prawdopodobne:
| | | |
Zobaczy t1 = |
| i zrezygnuje. |
| | −2 | |
16 lip 00:55
ICSP: no dobrze. Z tym t1 to może troszkę nad poziom przeciętnego ucznia, ale tylko odrobinkę.
16 lip 00:57
Godzio:
Można też tak:
sin4x = cos2x
| | π | | π | |
4x = |
| − 2x + 2kπ lub 4x = |
| + 2x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
itd ...
16 lip 10:12
ICSP: Tomek dajesz
16 lip 12:23
Trivial:
Cześć
ISCP.
16 lip 12:27
ICSP: Witaj
Trivial
16 lip 12:32
TOmek: wy chyba macie za dużo wiarę
16 lip 12:49
TOmek: dużą*
16 lip 12:49
TOmek: te zadanie trzeba zrobić głownie trygonometrią a ja znam ją średnio : |
16 lip 12:50
ICSP: nie patrz na Triviala. On wszystko robi trygonometrią. Chyba nawet dodaje trygonometrią. Dałem
ci podpowiedź. Musisz ułożyć drugie równanie. Obliczyć x i skorzystać z tw. cosinusów.
16 lip 13:06
Trivial:
Jest wiele dróg. Algebra jest fajna, bo nie trzeba myśleć nad zależnościami geometrycznymi.
16 lip 13:08
ICSP: Tomku
Tomku
17 lip 12:57
TOmek: próbowałem wczoraj na własnej kartce zrobić to zadanie i nadal nic... ; 0
17 lip 13:30
ICSP: to powiedz mi jakie drugie równanie układasz?
17 lip 13:51
Trivial: Hello.
17 lip 13:53
ICSP: Witamy Trivala
17 lip 13:54
Basia:
można też tak
cosβ=2sinβ
sin
2β+4sin
2β=1
α= π−4β
cosα= −cos4β= −2sin2βcos2β = −2*2sinβcosβ*(cos
2β−sin
2β) =
| | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
−4*2* |
| * |
| *( |
| − |
| ) = |
| | √5 | | √5 | | 5 | | 5 | |
17 lip 14:09
ICSP: Niestety Basiu wynik jest inny.
17 lip 14:23
Basia:
A może to inne zadanie ? Bo tyle tu tego, że mogłam się pogubić.
17 lip 14:26
TOmek: wybaczcie, ale znam swoje mozliwosci, to mnie przerasta, wole powoli iść do przodu
17 lip 14:28
ICSP: cicho. Nic ciebie nie przerasta. Spójrz na mój rysunek i spróbuj ułożyć proporcje z
podobieństwa trójkątów.
17 lip 14:33
Basia:
błąd jest w drugiej linijce od dołu
| | 1 | | 2 | | 4 | | 1 | | −8 | | 3 | | 24 | |
= −4* |
| * |
| *( |
| − |
| ) = |
| * |
| = − |
| |
| | √5 | | √5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
17 lip 14:36
Basia:
oczywiście można z podobieństwa, ale to będzie znacznie więcej rachowania
17 lip 14:37
17 lip 14:38
Trivial:
Błąd masz w trzeciej linijce od dołu.
cos2x ≠ 2sinxcosx.
17 lip 14:42
Basia:
no to znajdź błąd w moich obliczeniach
17 lip 14:42
Basia:
ach faktycznie, gdzie ja tam sinus zobaczyłam
czyli policzyłam sinα (łatwiej niż cosinus), tyle, że wtedy minusa tam nie ma
| | 576 | | 49 | |
cos2α = 1− |
| = |
| |
| | 625 | | 625 | |
17 lip 14:47
Basia:
z wykorzystaniem podobieństwa:
L = 2(h−r)
h
2+(2r)
2 = L
2
h
2 +4r
2 = [2(h−r)
2]
h
2+4r
2 = 4h
2 − 8hr + 4r
2
−3h
2 + 8hr = 0
−h(3h−8r) = 0
3h = 8r
h =
83r
L = 2(
83r − r) =
103r
| | α | | 2r | | 2r | | 2*3 | | 3 | |
sin |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | L | | 103r | | 10 | | 5 | |
| | α | | 9 | | 16 | |
cos2 |
| = 1− |
| = |
| |
| | 2 | | 25 | | 25 | |
| | α | | α | | 16 | | 9 | | 7 | |
cosα= cos2 |
| − sin2 |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 25 | | 25 | | 25 | |
mnie się bardziej podoba z wykorzystaniem tgβ
17 lip 15:07