Granica
ancymon: Prosta granica, z którą mam problem:
n→+
∞
15 lip 18:45
ancymon: dobra już wiem [2
∞]=
∞
15 lip 18:54
ancymon: a czy ktoś powie mi czemu [1∞] jest symbolem nieoznaczonym a [a∞] gdzie a≠1 ⋀ a≠0 ⋀ a∊R już
takim symbolem nie jest?
15 lip 19:00
Jack:
nie możesz przechodzić do granicy w tym przypadku poniważ zarówno wyrażenie w podstawie jak i
sam wykładnik Ci się zmieniają (zależą od n) − pewnym wyjątkiem jest znana granica dla "e"...
Żeby udowodnić, że granica będzie ∞ skorzystaj z twiedzenia o trzech ciągach albo inaczej
oszacuj.
15 lip 19:25
Jack: | | 2 | |
np. zauważ, że dla każego n∊ℕ zachodzi nierówność: (2+ |
| )n>2n, lecz limn→∞2n=∞, |
| | n | |
więc...
15 lip 19:27
Trivial:
Jack, mnie uczono, że jak masz taką sytuację to mamy prawo od razu napisać, że granicą
jest [2
∞] czyli
∞.
15 lip 19:53
Jack:
hm.. a mnie wyczulano przy przechodniu do granicy, gdy wykładnik i podstawa zależą od n.

Oczywiście to "widać" że będzie ∞, ale wydaje mi się, że warto to jednak uzasadnić (a
uzasadnienie bazujące na 2
∞ nie jest wg mnie dobre, ponieważ sugeruje się, że 1/n ucieka do 0
a wiec zostaje 2, i ono przy 2
∞ ucieka do ∞)
15 lip 20:55
Basia:
Nie Trivial, od razu nie masz prawa, ale
(2+2n)n = [2(1+1n)]n = 2n*(1+1n)n → +∞*e = +∞
20 lip 09:07