prosze o pomoc
elo: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli jego krawędź boczna o długości 6
nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
15 lip 17:30
Trivial:
Dane:
α = 60
o
L = 6
Mamy zależność
h = Lsinα.
Przekątna kwadratu wyraża się wzorem
gdzie a − bok kwadratu.
Aby obliczyć pole podstawy S musimy znać długość boku a
S = a
2.
Mamy zależność:
d = 2Lcosα.
| | √2 | | √2 | |
a = |
| d = |
| *2Lcosα = √2Lcosα. |
| | 2 | | 2 | |
S = a
2 = 2L
2cos
2α.
| | 1 | | 1 | | 2L3 | |
V = |
| Sh = |
| *2L2cos2α*Lsinα = |
| *cos2αsinα |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Podstawiając dane mamy:
| | 2*63 | | 2 | | 1 | | √3 | |
V = |
| *cos260o*sin60o = |
| *63*[ |
| ]2* |
| = |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2√3 | | 1 | | 2√3 | | 6 | | 2√3 | |
= |
| *63* |
| = |
| *( |
| )3 = |
| *33 = 18√3. |
| | 3 | | 23 | | 3 | | 2 | | 3 | |
15 lip 20:07