Zadanie
rupert: Jest takie równanie: x4+x2−20=0. I teraz pytanie, czy podstawiam t=x2, czyli będę miał
t2+t−20=0 i liczę deltę czy rozwiązuje inaczej?
15 lip 17:29
ICSP: rozwiązujesz tak jak napisałeś.
15 lip 17:29
ICSP: tylko pamiętaj o założeniu
15 lip 17:29
rupert: No wychodzi mi t2=4 czyli x2=4 to wychodzi −2 i 2 a jesli chodzi o t1 to wychodzi mi −5 i
pojawia sie problem. Albo coś źle liczę.
15 lip 17:34
ICSP: Obliczę ci to metodą której nie znasz. Będziesz mógł sobie sprawdzić wyniki.
x
4 = −x
2 + 20
(x
2 +y)
2 = −x
2 + 20 + 2x
2y + y
2
(x
2 + y)
2 = (2y−1)x
2 + (20 + y
2)
Δ = 0
Δ =0 − 4(2y−1)(20+y
2) = −4(40y + 2y
3 − 20 − y
2)
2y
3 − y
2 + 40y − 20 = 0 ⇔ y
2(2y−1) + 20(2y − 1) = 0
| | 1 | |
y = |
| . Tyle nam wystarczy. |
| | 2 | |
(x
2 + y)
2 = (2y−1)x
2 + (20 + y
2)
(x
2 + 0,5)
2 = 0x
2 + (4,5)
2
(x
2 + 0,5)
2 − (4,5)
2 = 0
(x
2 +5)(x
2 − 4) = 0
x = 2 v x = 2
15 lip 17:42
ICSP: Mówiłem pamiętaj o założeniu

!
t ≥ 0 z przyczyn oczywistych
15 lip 17:43
rupert: Wynikiem jest właśnie 2 i −2.
15 lip 17:49
ICSP: minusa zgubiłem:( Zdarza mi się.
15 lip 17:50
rupert: No tak, tylko ja dalej jestem w tym samym punkcie.
15 lip 17:52
ICSP: czego:(?
masz założenie t≥0
wyszły ci dwa wyniki
t1 = 4
t2 = −5 ten jest sprzeczny.
teraz wracamy do niewiadomej x
t = x2
4 = x2
x2 − 4 = 0
(x−2)(x+2) = 0
x = 2 v x = −2
15 lip 17:54
rupert: No teraz lepiej. Można więc powiedzieć, że równanie dwukwadratowe będzie miało 4 pierwiastki
wtedy i tylko wtedy, gdy po podstawieniu zmiennej pomocniczej otrzymamy 2 pierwiastki
dodatnie. Generalnie początkowo myślałem, że wynik −5 jest błędny i stąd te moje wątpliwości.
15 lip 18:01
Vax: Mając równanie bikwadratowe:
x
4 + x
2 − 20 = 0
Możemy od razu postarać się naszą niewiadomą zawinąć w kwadrat sumy/różnicy, widzimy, że przy
x
2 mamy współczynnik dodatni, więc będziemy zawijać w kwadrat sumy, musimy ,,zgadnąć" ile
wynosi współczynnik y, aby zachodziło (x
2+y)
2 = x
4+x
2+y
2, czyli musi zajść 2x
2y = x
2 ⇒
| | 1 | |
y= |
| no i wstawiając mamy: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(x2+ |
| )2−( |
| )2−20 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2+5)(x
2−4) = 0 skąd otrzymujemy x=± 2.
Jeżeli ktoś lubi zapamiętywać wzory, to jeżeli mamy równanie postaci x
4 + ax
2 + b = 0
(równanie ogólne Ax
4+Bx
2+C=0 można doprowadzić do tej postaci dzieląc obie strony przez
| | a | | a2 | |
,,A") to zawijamy je do postaci (x2+ |
| )2− |
| +b = 0 a dalej wiadomo  Dodatkowo |
| | 2 | | 4 | |
przerzucając wszystko oprócz danego kwadratu sumy na prawą stronę widzimy, że:
| | a2 | |
Skąd można wywnioskować, że jeżeli |
| −b < 0, to dane równanie dwukwadratowe nie ma |
| | 4 | |
rozwiązania, jeżeli =0 ma jedno, a jeżeli > 0 ma dwa

W analogiczny sposób można wyprowadzić
wzory na pierwiastki równania kwadratowego, wówczas po prawej stronie dostaniemy znane
wyrażenie b
2−4ac (tutaj można wychodząc z ogólnej postaci ax
2+bx+c=0 pomnożyć obie strony
przez a i wtedy zawijać)

Pozdrawiam.
15 lip 18:22
Trivial:
Po co się męczyć, gdy możemy stworzyć sobie zmienne pomocnicze.

Metoda "niech t = x
2" jest jak najbardziej na miejscu i jak dla mnie jest dużo prostsza.
15 lip 20:15
ICSP: ale metoda ferrariego jest fajniejsza
15 lip 20:42