Zadanie
rupert: A jeszcze mam jedno zadanie− równanie kwadratowe: 6x2−12x=0, ale tym razem należy rozwiązać
metodą tradycyjną bez użycia wzorów skróconego mnożenia.
15 lip 15:07
Basia:
wyłącz 6x przed nawias
15 lip 15:08
rupert: Chodzi mi o ten drugi sposób, wyliczając deltę.
15 lip 15:09
ICSP: 6x2 − 12x − 0 = 0
a = 6
b = −12
c = 0
Poradzisz sobie już dalej?
15 lip 15:10
Basia:
równań kwadratowych niezupełnych nie rozwiązuje się przy pomocy Δ;
rozwiązanie z Δ, nie jest grzechem śmiertelnym, ale sztuka cierpi (i każdy matematyk też)
15 lip 15:12
rupert: Nie o to chodzi. Wynik wychodzi oczywiście 0 i 2. Ale wyliczając x1 oraz x2 powstaje
pierwiastek ze 120 i co z tym zrobić, by się zgadzało z wynikiem 0 i 2. Hm?
15 lip 15:16
rupert: Aha czyli się nie rozwiązuje.
15 lip 15:17
ICSP: Δ = 122 − 4 * 0 * coś tam = 122
√Δ = 12
15 lip 15:17
Basia:
po prostu źle policzyłeś Δ
ICPS już Ci to pokazał
15 lip 15:19
rupert: Faktycznie. Walnąłem się. A czy sztuka i matematyka cierpi? Matematycy w szkołach tak
rozwiązują/uczą rozwiązywać przy pomocy delty, więc to ich problem.
15 lip 15:31
Basia:
Nie wierzę ! Równania niezupełne ? Czyli takie, w których b=0 lub c=0 ?
Moja matematyczka postawiłaby mi pałę jak stąd do końca świata.
15 lip 15:36
Trivial:
Deltę liczy się, gdy nie ma innej prostszej drogi.
15 lip 16:31