Zadanie
rupert: Jak rozwiazać równanie kwadratowe: x2+2x−8=0 jedynie przy pomocy wzorów skróconego mnożenia?
15 lip 14:24
Trivial:
x2 + 2x − 8 = 0
(x + 1)2 − 1 − 8 = 0
(x+1)2 = 9
x+1 = ±3
x = −1±3
15 lip 14:25
Trivial: Czyli rozwiązania to:
x1 = −1−3 = −4
x2 = −1+3 = 2.
15 lip 14:26
rupert: A w ten sposób, czyli rozumiem, ze −1−8 jest po to by zlikwidować 1 i dostosować −8 do
równania.
15 lip 14:38
ICSP: x2 + 2x − 8 = 0
x2 + 2x + 1 − 9 = 0
(x+1)2 − 32 = 0
(x+1+3)(x+1−3) = 0
(x+4)(x−2) = 0
x+4 = 0 v x − 2 = 0
x = −4 v x = 2
15 lip 14:48
rupert: Również bardzo dobry sposób rozwiązania − sprytny. Z góry dzięki.
15 lip 15:02