Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=x2−6xy+y3+3x+6y
15 lip 12:18
Piotr student:
f'x=2x−6y+3
f'y=−6x+3y
2+6
f'x=0
f'y=0
15 lip 12:21
Piotr student: jaką metodę układu równań zastosować Basiu
15 lip 12:28
Piotr student: mam prośbę Basiu do ciebie czy sprawdzisz mi czy mam policzone dobrze do tego momentu zadanie
15 lip 12:29
Basia:
do tego momentu jest dobrze
wskazówka:
przy rozwiązywaniu układu podziel najpierw drugie równanie przez 3 i dodaj równania stronami
będzie niewiele liczenia
15 lip 12:38
15 lip 12:44
Basia:
2x − 6y +3 = 0
−2x+y2+2 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y2−6y+5 = 0
a przy przenoszeniu na drugą stronę równania zmienia się znak, z tym, że tu akurat nic nie
trzeba przenosić
teraz Δ, y1 i y2, a potem z równania (1) odpowiednio x1 i x2
15 lip 12:50
Piotr student: jakiś błąd robię Basiu
15 lip 12:52
Piotr student: ale nie rozumiem dlaczego jest przy dodawaniu stron takie coś ci wyszło y2−6y+5=0
15 lip 12:56
Basia: 2x−6y+3−2x+y2+2 = 0+0
15 lip 13:44
Basia:
15 lip 13:44
Piotr student: możesz jaśniej Basiu
15 lip 14:38
15 lip 14:51
Piotr student: Δ=b2−4ac
Δ=(−6)2−4*1*5
Δ=36−20
Δ=16
15 lip 15:01
Basia:
jak jaśniej ? 2x−2x=0 2+3 = 5
zostaje
y2 − 6y + 5 = 0
Δ masz dobrze; teraz y1 i y2
15 lip 15:04
Piotr student: pierwiastek z Δ=4
15 lip 15:05
15 lip 15:15
Basia:
y1 = 1 ⇒ z równania 2x−6y+3=0 masz 2x−6*1+3=0 2x−3 = 0 2x =3 x = 32
masz A(32,1)
teraz to samo dla
y2 = 5
15 lip 15:18
Piotr student: i co dalej liczyć Basia?
15 lip 15:18
Basia: patrz wyżej
15 lip 15:19
Piotr student: to podstawiam do pierwszego równania Basiu
15 lip 15:26
Basia: tak
15 lip 15:28
Piotr student: 2x−6*5+3=0
2x−30+3=0
2x−27=0
2x=27/:2
15 lip 15:31
15 lip 15:33
Basia:
dobrze , czyli masz drugi punkt B(272, 5)
teraz licz drugie pochodne
15 lip 15:33
Piotr student: f''xx=2
f''yy=6y
f''xy=−6
f''yx=−6
15 lip 15:35
Basia:
dobrze, to teraz policz wyznacznik Hessego
15 lip 15:38
Piotr student:
W(x,y)=f''xx(x,y)*fyy(x,y)−f''xy(x,y)*f''yx(x,y)
W(x,y)2*6y−(−6)*(−6)
W(x,y)=12y−36
15 lip 15:43
Piotr student: co teraz liczyć?
15 lip 15:44
Basia:
dobrze
A(32,1)
liczysz W(32,1) = 12*1 − 36 < 0 w tym punkcie nie ma ekstremum
B(272,5}
W(272,5) = 12*5−36 = 60−36=14>0 w tym punkcie jest ekstremum
aby stwierdzić jakie liczysz
f"xx(272,5) = 2 (bo w ogóle nie zależy ani od x, ani od y)
f"xx(272,5) >0 czyli w tym punkcie jest minimum
wartość tego minimum to:
f(272,5)) = (272)2−6*272*5+53+3*272+6*5 =
policz sobie
15 lip 15:49
Piotr student:
A(32,1)
W(32,1)=12*1−36=12−36=−24<0
w punkcie A nie ma ekstremum
15 lip 15:53
Basia:
zgadza się
15 lip 15:53
Piotr student: wartość tego minimum do czego wstawiasz Basia
15 lip 15:59
Basia:
to jest wartość funkcji w tym punkcie, czyli do wzoru funkcji
15 lip 16:02
Piotr student: Basia pomożesz?
15 lip 19:11
Piotr student: dalej piszę
7294−405+125+812+30
15 lip 19:37
Piotr student: co dalej z tym zrobic proszę o podpowiedz
15 lip 19:45
Piotr student: Basia proszę o podpowiedz
15 lip 19:48
Piotr student:
15 lip 19:52
Trivial:
Panie Piotrze, musisz sam spróbować rozwiązywać takie zadania, a nie cały czas upominać się o
rozwiązanie. Te zadania są tak schematyczne, że naprawdę nie powinieneś mieć problemów po
przerobieniu tylu zadań ile już przerobiłeś chociażby na forum. Jedyną trudnością może być
sposób rozwiązania układu równań, aby odnaleźć punkt będący 'kandydatem'.
Pozdrawiam.
15 lip 20:22
Piotr student: 182,25−405+125+40,5+30=−27,25
15 lip 20:28
Piotr student: zmin=−2714
15 lip 20:33
15 lip 20:34