matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Ania:
x
2
Proszę o pomoc
Oblicz całkę: ∫
dx
5x
2
+12
15 lip 12:07
Basia:
x
2
1
x
2
=
*
=
5x
2
+12
5
x
2
+
12
5
1
x
2
+
12
5
−
12
5
*[
] =
5
x
2
+
12
5
1
12
1
12
*[1 −
] =
*[1−
]
5
5(x
2
+
12
5
)
5
5x
2
+12
1
1
J =
*[ ∫1 dx − 12∫
dx
5
5x
2
+12
przy drugiej całce trzeba zastosować podstawienie t =
√
5
x
15 lip 12:47
Basia:
a lepiej od razu podstawienie
√
5
x
t =
√
12
15 lip 15:15