:P
ICSP: Ja na prawdę nie wiem jak to zrobić

Promień podstawy stożka jest dwa razy dłuższy od promienia kuli wpisanej w ten stożek. Oblicz
cosinus kąta rozwarcia stożka.
15 lip 10:01
Trivial:
15 lip 10:13
Trivial:
Tylko co dalej.
15 lip 10:16
ICSP: zrobiłem identyczny rysunek
15 lip 10:16
ICSP: już nieważne. Udało mi się zrobić
15 lip 10:24
ICSP: ale dla Tomka będzie w sam raz
15 lip 10:25
Trivial: Już też wiem jak rozwiązać.
15 lip 10:25
ICSP: ale przyznaje na chwilę mnie to zadanie zatrzymało
15 lip 10:26
Trivial:
15 lip 10:26
ICSP: a jaki wynik

?
15 lip 10:28
Trivial:
Myślałem że już wiem jak zrobić, ale nie.

Wyszło mi po dokończeniu cosα = cosα.
15 lip 10:32
ICSP: Brawo. To zadanie zostaw dla Tomka

Na pewno się ucieszy. Dla ciebie mam inne zadanie:
Dany jest romb o boku długości a i kącie ostrym α. Wyznacz objętość bryły otrzymanej przez
obrót tego rombu wokół dłuższej przekątnej.
Kompletnie nie wiem nawet jak to narysować
15 lip 10:35
Trivial:
15 lip 10:39
Trivial:
Po obrocie otrzymamy "diamencik obrotowy".
15 lip 10:39
ICSP: no to teraz już może zrobię
15 lip 10:41
Trivial: Jak chcesz to mogę ci dać wskazówkę.
15 lip 10:49
ICSP: Nie trzeba.
1. Liczę obydwie przekątne
2. Połowa krótszej jest wysokością jednego z dwóch stożków o równych objętościach.
15 lip 10:56
Trivial: połowa dłuższej jest wysokością
połowa krótszej jest promieniem.
15 lip 10:59
ICSP: to bez różnicy
15 lip 11:02
Trivial: nie!
15 lip 11:03
Trivial:
btw
ISCP po co robisz te zadanka?
15 lip 11:03
ICSP: Jaka jest różnica czy za promień wezmę połowę dłuższej czy połowę krótszej?
15 lip 11:04
ICSP: sam nie wiem po co je robię
15 lip 11:04
Trivial:
Wzór na objętość stożka jest:
Chyba jednak jest różnica?
15 lip 11:04
ICSP: ale wysokość też się wtedy zmieni. Nie ma różnicy.
15 lip 11:06
ICSP: chociaż masz rację. Jest różnica:(
15 lip 11:07
Trivial:
R2
h
Zapewniam cię, jest.
15 lip 11:07
Trivial:
Będziesz miał jakieś przedmioty związane z fizyką na studiach?
15 lip 11:09
ICSP: nie wiem

Jeszcze o tym nie myślałem? Jednak liczę na to że takowych nie będzie
15 lip 11:10
Trivial:
Lepiej sprawdź, bo możesz się rozczarować (jak ja).

Wiedziałem, że fizyka będzie, ale nie przypuszczałem, że będzie taka kosmiczna.
15 lip 11:12
ICSP: nie strasz mnie
Ja z fizyki to jestem kompletna noga. Tak samo z programowania. Byłem na podstawie i w ogóle
nie wiem jak to działa:(
15 lip 11:14
Trivial:
Ja nawet nie wiedziałem jak szedłem na studia, że
F = m
a... A miałem 5 na koniec.

Jeżeli masz mieć fizykę na studiach, to lepiej to wiedzieć od razu i zacząć może się tego
uczyć już teraz, bo wymaga to zrozumienia. Jeśli chodzi o mnie, to z fizyki ledwo zdaję (czyli
| | 1 | |
i tak dobrze, bo |
| grupy nie ma tak dobrze).  Podczas wakacji mam w planie zrozumieć |
| | 3 | |
to, co było do tej pory. Jestem już prawie w połowie...
15 lip 11:19
Trivial:
Btw to nie ważne czy jesteś nogą, czy ręką z fizyki. Na studiach i tak jest start od zera. Znam
kogoś, kto miał ponad 90% z matury rozszerzonej z fizyki i... nie zdał.
15 lip 11:21
ICSP: No to teraz już się załamałem:(
15 lip 11:22
Trivial:
Czemu się załamałeś, mówię przecież, że jest start od zera (czyli fizyka licealna gra minimalną
rolę).
15 lip 11:23
ICSP: Dobra, nie ma co dramatyzować dopóki nie zobaczymy jak to będzie.
15 lip 11:25
Trivial:
A programowanie − jak to programowanie... To czy jesteś dobry zależy od tego ile ćwiczysz (tak
jak wszystko

).
Masz jeszcze jakieś zadanka?
15 lip 11:26
ICSP: Kula wpisana w stożek ma pole powierzchni dwa razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej
stożka. Oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do jego podstawy.
15 lip 11:32
Trivial:

Dane:
2V
k = V
s
(0) 8r
3 = R
2h.
| | ⎧ | R2 + h2 = x2 | |
| | ⎩ | r2 + y2 = x2 |
|
y = R.
(L−y)
2 + r
2 = (h−r)
2
L
2 + R
2 − 2LR + r
2 = h
2 + r
2 − 2hr, ale L
2 = R
2 + h
2 więc
R
2 + h
2 + R
2 − 2LR = h
2 − 2hr
2R
2 − 2LR = −2hr
R
2 = LR − hr /: R
2γ + 2α = 180
o
γ = 90
o − α
hcosα − rcosα = r
hcosα = r(cosα+1)
Ale wiemy także, że
Łącząc to z równaniem (1) otrzymujemy zależność:
| | R | | R2 | | R2h | |
cosα = |
| = |
| = |
| . |
| | | | R2 + rh | | R2h + rh2 | |
Na podstawie równania (0) i (2):
Niech t = cosα.
| | 8 | | 8t2 | | 8t2 | | 9t2+2t+1 | |
t = |
| = |
| = |
| /* |
| |
| | | | 8t2+t2+2t+1 | | 9t2+2t+1 | | t | |
9t
2 + 2t + 1 = 8t
9t
2 − 6t + 1 = 0
(3t − 1)
2 = 0
3t = 1
Nie da się jakoś prościej?...
15 lip 14:01
Basia:
Trivial
2*4πr2 = πR(R+L)
tam mowa o polach powierzchni, i to się dopiero komplikuje
15 lip 14:08
Trivial: O pola powierzchni... no tak.
15 lip 14:09
Basia: Koszmary mi wychodzą i chyba jednak pojadę nad jakąś wodę. Może wieczorem pomyślę, bo mój umysł
dopiero koło 20:00 zaczyna działać na pełnych obrotach.
15 lip 14:12
ICSP: Wynik dobry
15 lip 14:17
Trivial:
| | 1 | |
cosα = |
| jeśli chodzi o pola powierzchni  |
| | 7 | |
15 lip 14:21
Trivial:
ISCP jaki tam wynik podają?
15 lip 14:22
15 lip 14:33
Trivial:
| | 1 | |
Wyszło mi |
| dla pól teraz. |
| | 3 | |
15 lip 14:58
Basia:
Trivial a skąd Ci się wzięło, że odcinek czerwony = zielony ?
Tak wcale być nie musi
15 lip 15:59
Trivial: A gdzie tak napisałem?
15 lip 16:08
Basia: poza tym gdyby y=R ⇒ L=2R ⇒ α=60
15 lip 16:08
Basia:
tak jest na Twoim rysunku; zakładasz, że punkt styczności dzieli L na dwa równe odcinki
tak być nie musi (i co więcej w tym przypadku na pewno nie jest)
chyba, że jakoś źle ten rysunek czytam
15 lip 16:10
Trivial:
Zaraz pod równaniem (0) mamy:
R
2 + h
2 = x
2
Powinno być:
R
2 + r
2 = x
2
Literówka.
15 lip 16:13
Trivial: Rysunek niestety nie mógł być dużo bardziej czytelny, bo zadanie jest dosyć skomplikowane.
15 lip 16:14
Basia:
źle czytam; już widzę czego nie widziałam [P[L] mi gdzieś zginęło
15 lip 16:14
Trivial:
To rozwiązanie jest dla objętości, ale wersja dla pól nie wymaga dużej ilości poprawek.
Wynik wychodzi taki sam, co jest dosyć podejrzane. ;>
15 lip 16:16
Basia:
a i jeszcze za diabła nie rozumiem, skąd Ci się wzięło
R2+h2 = x2 ?
15 lip 16:19
Trivial:
Dla pól trzeba zmienić równanie (0) na:
8r
2 = R
2 + LR
a następnie skorzystać z (1), (2) i faktu, że:
15 lip 16:20
Trivial: Literówka, napisałem wyżej jak powinno być.
15 lip 16:21
Basia:
tak, ale skąd masz R2+h2 = x2 (przecież to nieprawda, może literówka ?)
15 lip 16:22
Trivial:
Zaraz pod równaniem (0) mamy:
R2 + h2 = x2
Powinno być:
R2 + r2 = x2
Literówka.
15 lip 16:24
Basia:

to, że y=R wiemy natychmiast z przystawania trójkątów
nie musisz tego w ten sposób dowodzić
tak jest nie tylko w trójkącie, ale w każdym wielokącie opisanym na okręgu
15 lip 16:41
Basia: poza tym wszystko mi się wydaje w porządku; spróbuję jeszcze raz przeliczyć na wszelki wypadek,
ale tak jak czytam żadnego błędu nie widzą
15 lip 16:43