granica
ancymon: Jak policzyć taka granice?
x→
∞
14 lip 23:37
Jack:
pozbądź się śmieci w wykładniach − doprowadź licznik i mianownik do postaci b*ax i porównaj
podstawy potęg.
14 lip 23:40
ancymon: hmm ciagle mi wychodzi symbol niezonaczony
14 lip 23:54
Jack:
| | an | | a | |
eee.... to w pewnym momencie skorzystaj z tego |
| =( |
| )n i wykorzystaj wiedzę |
| | bn | | b | |
dot. funkcji wykładniczej o podstawie <0.
14 lip 23:58
Jack:
...o podstawie <1
14 lip 23:58
ancymon: ciągle dochodze do [∞*0]
15 lip 00:08
Jack:
| 6x−2 | | 6−26x | | 1 | | 6 | |
| = |
| = |
| *( |
| )x →0 bo (3/4)x przy x→∞ daje 0. |
| 23x−2 | | 2−28x | | 3 | | 8 | |
15 lip 00:11
ancymon: dziękuję
15 lip 00:18
Jack:
bitte schön
15 lip 00:22
Jack:
(zamiast 1/3 będzie 1/9 ale to wiele nie zmienia)
15 lip 00:26