matematykaszkolna.pl
twierdzenie pitagorasa Ewa: rysunekMam dość dziwne pytanie... chodzi o o twierdzenie Pitagorasa. Mam np. rysunek.... tak jak powyżej. Problem polega na tym, że nie wiem czy te oznaczenia a,b,c będą tak zawsze w tych samych miejscach? Bo jak np. wpiszę w miejsce a literkę b, to zadanie zostanie źle obliczone.... sądziłam, że oznaczamy literkami według ruchu wskazówek zegara proszę, wyjaśnijcie mi ten problememotka
14 lip 17:52
Jakub: rysunekNa twoim rysunku twierdzenia Pitagorasa to a2+b2=c2 na moim k2+t2=b2 Nie ma znaczenia jak oznaczysz boki trójkąta prostokątnego. Twierdzenie Pitagorasa brzmi: suma kwadratów długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej. Tego się trzymaj układając równanie. Wzór a2+b2=c2 faktycznie spotyka się najczęściej, ale to nie oznacza, że zawsze trzeba tymi literami i w tej kolejności oznaczać boki.
14 lip 18:53
Jakub: Zobacz też na to zadanie https://matematykaszkolna.pl/strona/3043.html Dwa razy wykorzystywane twierdzenie Pitagorasa, a literki "a", "b", "c" nawet się nie pojawiły.
14 lip 18:56