twierdzenie pitagorasa
Ewa:

Mam dość dziwne pytanie... chodzi o o twierdzenie Pitagorasa.
Mam np. rysunek.... tak jak powyżej. Problem polega na tym, że nie wiem czy te oznaczenia a,b,c
będą tak zawsze w tych samych miejscach? Bo jak np. wpiszę w miejsce a literkę b, to zadanie
zostanie źle obliczone.... sądziłam, że oznaczamy literkami według ruchu wskazówek zegara

proszę, wyjaśnijcie mi ten problem
14 lip 17:52
Jakub:

Na twoim rysunku twierdzenia Pitagorasa to a
2+b
2=c
2 na moim k
2+t
2=b
2
Nie ma znaczenia jak oznaczysz boki trójkąta prostokątnego. Twierdzenie Pitagorasa brzmi: suma
kwadratów długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa kwadratowi długości
przeciwprostokątnej. Tego się trzymaj układając równanie. Wzór a
2+b
2=c
2 faktycznie spotyka
się najczęściej, ale to nie oznacza, że zawsze trzeba tymi literami i w tej kolejności
oznaczać boki.
14 lip 18:53
14 lip 18:56