funkcja liniowa
ewa: Funkcja f(x)=(m2−m)x−3 jest fynkcją stałą.Wynika z tąd że m=1 ,m=0,
m=1lubm=0 ,m=minus1lubm=0
Czyli współczynnik kierunkowy równa sie
0,Pwnie to proste zadanie ale ja nie mam pojęcia jakie bedzie rozwiązanie pomocy prosze
14 lip 17:50
Trivial:
Podana funkcja f(x) będzie stała, gdy nie będzie zależna od x, czyli m2−m = 0. Rozwiązując
mamy:
m(m−1) = 0
m ∊ {0, 1}.
14 lip 17:58
ewa: nic z tego nie rozumie
14 lip 18:12
AS: Poprawka
m = 0 lub m = 1
14 lip 19:15
Jack:
poprawka czego?
14 lip 20:27
AS: Funkcja przyjmuje wartość stałą −3 dla m = 0 lub m = 1
a nie dla wartości z przedziału (0,1)
14 lip 20:33
Jack:
no właśnie... tam nie ma przedziału, tylko zbiór dwuelementowy.
14 lip 20:36
AS: Faktycznie,zwracam honor,małe nieporozumienie.
14 lip 20:50
Jack:

faktycznie na pierwszy rzut oka te nawiasy się nie różnią (również na moim monitorze).
14 lip 20:51
ewa: o.k dziękuje
14 lip 20:52