równość i nierówność
teofrast: RÓWNOŚĆ I NIERÓWNOŚĆ.
(1o) :
Niech a, b, c, d, e, ∊ R, i jest spełniona równość:
a2 + b2 + c2 = d2 +e2 = f .
Wykazać, że :
| ad +be + cf | ≤ f √ f + 1 .
(2o) :
Niech a ≥ b ≥ c > 0 oraz d ≥ e ≥ f ( a, b, c, d, e, f ∊ R ) i jest spełniona
równość:
ad +be + cf = 0
Wykazać, że
d + e + f ≤ 0
14 lip 03:03
Vax: 2) Załóżmy nie wprost, że d+e+f > 0, oczywiście z tego wynika, że d≥0 oraz f > −d−e, stąd
wynika:
0 = ad+be+cf > ad+be+c(−d−e) = ad+be−cd−ce = d(a−c)+e(b−c) ≥ d(b−c)+e(b−c) = (b−c)(d+e) czyli
0 > (b−c)(d+e)
ale b−c ≥ 0 czyli musi zachodzić:
d+e ≤ 0 (czyli e musi być niedodatnie)
−f−e < d ≤ −e /+e
−f < d+e ≤ 0
Ale skoro e ≤ 0 to tym bardziej f ≤ 0 czyli −f ≥ 0 co jest sprzeczne z nierównością powyżej,
otrzymana sprzeczność dowodzi tezy.
14 lip 15:05
teofrast: Bardzo dziękuję. Pozostaje jeszcze pierwsza nierówność...
pozdr.
<Teofrast>
14 lip 20:53
teofrast: Udało mi się znależć sposób na rozwiązanie 1o ( pomysł zaczerpnięty z ksiażki Gałkina
« Niestandartnyje zadaczi po matiematikie. Ałgiebra », Czelabińsk 2004 [po rosyjsku] ).
Korzystamy z nierównosci Cauchy'ego w wersji wektorowej :
û • ŵ ≤ | û • ŵ | ≤ | û | | ŵ | ( " • " oznacza iloczyn skalarny )
Rozpatrujemy wektory ( w ℛ3 ) : û = [ a, b, c] oraz ŵ = [ d, e, f ].
û • ŵ = ad + be + cf ≤ | ad + be + cf | ≤ | û | | ŵ | =
( √a2 + b2 + c2 )( √ d2 + e2 + f2 ) = √f √f+f2 = f √f + 1 .
14 lip 23:46
Trivial:
Нестандартные задачи по математике!
14 lip 23:49
teofrast: Oczywiście, tyle, że mi sie nie chciało wstawiać literki po literce z Worda /Wstaw/Symbol ( bo
przecież nie mam klawiatury z cyrylicą...) Jak komuś się chce, to OK
15 lip 00:01
Jack:
wystarczy zmienić klawiaturę na rosyjską.
15 lip 00:02
Jack:
(w ustawieniach)
15 lip 00:02
teofrast: I wgrać do mózgu topografię wszystkich klawiszy !? Jest to oczywiście mozliwe, znam jedną
Rosjankę , która tak robi. Ja raczej z rzadka piszę po ros., częściej czytam (książki
matematyczne zresztą...)
15 lip 00:10
Jack:
to chyba nie takie trudne, pewnie pewne znaki są zwykłą transkrypcją. Mój kolega pisze tak po
niemiecku i rosyjsku i nie narzeka
15 lip 00:13
teofrast: Ja na swojej klawiaturze mam wgrane ( pod prawym altem ) wszystkie diakrytyki do jezyków
francuskiego i niemieckiego. To juz jest 22 dodatkowych, niewidocznych na klawiaturze znaków
do zapamietania...
15 lip 00:18
Jack:
maźnij sobie jakimś markerem na klawiszu nowy symbol − zatrze się w końcu ale zanim to nastąpi
pewnie zapamiętasz.
15 lip 00:19
teofrast: Mam ich listę pod szkłem na biurku...
15 lip 00:21
Jack:
15 lip 00:23