matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Ania:
Niech x
1
i x
2
będą miejscami zerowymi funkcji f(x)=2x
2
+ px +q.
5
Ciąg (x
1
,
, x
2
) jest ciągiem arytmetycznym,
4
√
6
a ciąg (x
1
,
, x
2
)geometrycznym.
2
Wyznacz p i q oraz zbiór wartości funkcji f.
13 lip 22:43
think:
5
x
1
+ x
1
= 2*
4
√
6
x
1
*x
2
= (
)
2
2
co powinno Ci rzucić w oko wzoru Viete'a
13 lip 23:40