PROblem
TOmek: dane są funkcje f(x)=2x+1 i g(x)=−2x2−2x+1. Znajdź te dodatnie wartości r, dla których
wszystkie punkty wpólne wykresów funkcji f i g należa do koła (x−1)2+(y+1)2≤r2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ciekawi mnie jaki wynik Wam wyjdzie, prawidłowy to: <√13,∞)
13 lip 21:25
ICSP: −2x2 −2x + 1 = 2x + 1 ⇔ −2x2 − 4x = 0 ⇔ x = 0 v x = −2
A(0;1)
B(−2;−3)
S(1;−1)
|SA| = √1 + 4 = √5
|SB| = √9+4 = √13
|SB| > |SA|
|SB| = r
koniec.
13 lip 21:33
Trivial:
f(x) = 2x + 1
g(x) = −2x2 − 2x + 1.
Punkty wspólne:
f(x) = g(x) ⇔ 2x + 1 = −2x2 − 2x + 1
2x2 + 4x = 0 / :2
x(x + 2) = 0
x1 = 0 y1 = f(x1) = 1
x2 = −2 y2 = f(x2) = −3
P1 = (0, 1)
P2 = (−2, −3)
dla P1: dla P2:
(0−1)2 + (1+1)2 ≤ r2 (−2−1)2 + (−3+1)2 ≤ r2
1 + 4 ≤ r2 9 + 4 ≤ r2
r ≥ √5. r ≥ √13.
(r ≥ √5 ⋀ r ≥ √13) ⇒ r ≥ √13.
r ∊ [√13, +∞).
13 lip 21:33
Trivial: ISCP zawsze szybszy.
13 lip 21:34
13 lip 21:38
TOmek: dziekuje, zaraz zrobie zadanko
13 lip 21:39
TOmek:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 6 i tworzy z krawędzią boczną kąt
45
o. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodząca przez przekątna podstawy i nachyloną do
podstawy pod kątem 60
o. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Cięzko jest zaznaczyć te nachylenie, 60, ale mysle ,,ze jest czytelne.
* wys. z krawedzią boczną tworzy trójkąt 45,45 więc
−krawedź boczna = 6
√2
*wiemy ,ze połowa przekątnej = 6 więc
a−podstawa
a
√2−przekątna podstawy
| a√2 | |
| −połowa przekątnej podstawy |
| 2 | |
a
√2=12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz zajmiemy się przekrojem, dowiedzielismy się ,ze krawedź boczna nachylona jest do podstawy
pod kątem 45
o
więc otrzymujemy trójkąt w którym 45+60=105 czyli 3 bok ma miarę 75
o
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
szukamy wysokości naszego przekroju.
korzystamy z tw. cosinusów
| | 1 | |
x2=62+x2−12x* |
| bo cos60=1/2 |
| | 2 | |
x=6
teraz h
h=3
√3
ciekawe czy dobrze wyszło
13 lip 22:02
ICSP: zadam ci pytanie. Jak zachowują cię kąty w trójkącie równoramiennym?
13 lip 22:06
ICSP: tak nawiasem mówiąc to rysunek zły. Źle jest zaznaczony kąt nachylenia przekroju do płaszczyzny
podstawy.
13 lip 22:10
TOmek: własnie cos za banalnie wyszło mi to zadanko, a troche zmeczony jestem od 5 na nogach,
zobaczymy co spieprzyłem

no mają równe kąty przy pdstwach itp
13 lip 22:11
ICSP: więc według ciebie 45
o = 60
o
Jednak jak już mówiłem. Źle zaznaczony kąt nachylenia przekroju do płaszczyzny podstawy.
Najpierw musisz dobrze go zaznaczyć, jak chcesz może ci ktoś w tym pomóc.
13 lip 22:13
TOmek:

o tak powinno byc narysowane, ta?
13 lip 22:14
ICSP: Teraz rysunek prawidłowy.
13 lip 22:14
TOmek: kurde nie wiem w którym momencie mam juz skopane zadanie...
13 lip 22:15
ICSP:

Twoim zadaniem jest wyliczenie h, oraz wstawienie go do wzoru na pole trójkąta.
13 lip 22:17
TOmek: aha juz wiem.. poprawiam
13 lip 22:20
TOmek:

tw.sin
30,60,90
h=2x
układ równań
ide spać jutro o 5 pobódka

, ciekawe czy dobry pomysł dałem , jutro sprawdze.
13 lip 22:33
TOmek: tam błąd zamiast 105−>75
13 lip 22:35
TOmek: cholera nie wiem jak to obliczyć.. please wskazówka ; 0
14 lip 14:51
14 lip 14:54
ICSP: no i dajesz dalej
14 lip 14:55
Godzio:
Wysokość nie jest potrzebna
| | 1 | |
P = |
| * jeden z boków * 6 * sin(kąta między tymi bokami) |
| | 2 | |
14 lip 14:59
Godzio:
A w sumie jest

narysowałem sobie na kartce rysunek i na zły trójkąt popatrzyłem
14 lip 15:00
TOmek: zbyt zmęczony jestem, ide spać, mam nadzieje na jakieś zadanko pod wieczór
14 lip 15:02