rozwiąż pochodne
karola: Rozwiąż pochodne
a) √2*x*cosx i to jest pierwiastek z trzeciego stopnia
b) √cos(x2+2x−1)
13 lip 16:13
Basia:
3√2xcosx = (2xcosx)
1/3
[
3√2xcosx]' = [(2xcosx)
1/3]' =
13(2xcosx)
−2/3*[2xcosx]' =
| 1 | | 1 | |
| * |
| *[2cosx − 2xsinx] = |
| 3 | | (2xcosx)2/3 | |
| 1 | |
| *2(cosx − xsinx) = |
| 33√(2xcosx)2 | |
| 2(cosx−xsinx) | |
| |
| 33√(2xcosx)2 | |
drugi przykład zrób podobnie, zamień pierwiastek na potęgę z wykładnikiem
12
13 lip 17:33
karola: to wyjdzie tak?
1___________
2{cos(x2+2x−1} * −sin(x2+2x−1)*(2x+2)
14 lip 12:41
Trivial:
b)
| | 1 | |
[√cos(x2+2x−1)]' = |
| *[cos(x2+2x−1)]' = |
| | 2√cos(x2+2x−1) | |
| | −sin(x2+2x−1) | |
= |
| *[x2+2x−1]' = |
| | 2√cos(x2+2x−1) | |
| | −sin(x2+2x−1) | |
= |
| *(2x+2) = |
| | 2√cos(x2+2x−1) | |
| | −sin(x2+2x−1) | |
= |
| *(x+1). |
| | √cos(x2+2x−1) | |
14 lip 13:23