Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=x2−xy+y2+3x−2y+1
13 lip 13:17
Piotr student:
f'x=2x−y+3
f'y=−y+2y−2
f'x=0
f'y=0
dodaję stronami
3y=1/:3
| | 8 | | 8 | | 1 | | 4 | |
x=− |
| :2=− |
| * |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
13 lip 13:33
Piotr student:
f''xx=2
f''yy=2
f''xy=−1
f''yx=−1
13 lip 13:56
Basia:
f'y jest źle policzona, no i potem już wszystko jest do wyrzucenia
13 lip 17:36
Piotr student: Basia, Travial, ICSP albo inni pomóżcie proszę
13 lip 21:17
Piotr student: proszę f'y jest zle tak mi powiedziała Basia ale nie wiem gdzie błąd jest proszę
13 lip 21:21
ICSP: f'y = −x + 2y − 2
13 lip 21:21
Piotr student: widzę bląd jaki zrobiłem
13 lip 21:22
Trivial:
f(x,y) = x
2 − xy + y
2 + 3x − 2y + 1.
f'
x = 2x − y + 3
f'
y = −x + 2y − 2
| ⎧ | 2x − y + 3 = 0 | |
| ⎩ | −x + 2y − 2 = 0 |
|
f''
xx = 2
f''
xy = f''
yx = −1
f''
yy = 2
A
1 = 2 > 0
A
2 = 4+1 = 5 > 0
P
0 − minimum.
13 lip 21:24
Trivial:
Powinno być:
A2 = 4 − 1 = 3 > 0
13 lip 21:25
Piotr student: moje jest dobrze policzone zadanie chodzi mi o równanie
13 lip 21:30
Trivial:
Aha, no tak. Masz literówkę w jednym miejscu.
13 lip 21:36
Piotr student: teraz liczę coś jeszcze
13 lip 21:42
Piotr student: so teraz trzeba policzyć dasz jakąś podpowiedz Travial
13 lip 21:54
Trivial:
Rób według schematu Basi albo mojego. Sprowadza się to i tak do tego samego. Ja rozwiązałem już
całe zadanie także trochę nie wiem o co chodzi.
13 lip 21:55
Piotr student: czekaj
13 lip 21:57
Piotr student: | | 4 | | 1 | | 4 | |
w książce pisze w punkcie− |
| , |
| jest zmin=− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lip 22:02