Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji z=f(x,y):
f(x,y)=x2+5x4y−5xy−3y4−7x−7y
13 lip 12:08
13 lip 12:10
Piotr student: f'x=2x+4x3*5y−5y−7=2x+12x*5y−5y−7=2x+60xy−5y−7
13 lip 12:24
Piotr student: f'y=5x4−5y−12y−7
13 lip 12:25
Piotr student: nie pomyliłem się f'x proszę o sprawdzenie dobrze
13 lip 12:28
Piotr student:
13 lip 12:31
ICSP: na moje obliczenia obydwa sa źle.
5 *4 ≠ 60 no i potęgi gubisz.
Ogólnie 4 błędy.
13 lip 12:34
Piotr student: potrzebuję pomoc w tym zadaniu znam shemat ale nie jestem pewny f'x dobrze obliczyłem
13 lip 12:35
Piotr student: f'x mi chodzi w którym miejscu jest zle
13 lip 12:37
Piotr student: ?
13 lip 12:37
ICSP: f"x = 2x + 20x3y −5y −7
13 lip 12:39
Piotr student: proszę pomóż bo nie wiem gdzie te błędy
13 lip 12:42
ICSP: a czym się różni twój wynik od mojego?
13 lip 12:43
Piotr student: f'y=20x3−5x−12y3−7
13 lip 12:46
Piotr student: a f'y możesz sprawdzić
13 lip 12:48
ICSP: f'y = 5x4 − 5x − 12y3 − 7
13 lip 12:48
Piotr student: gubie się trochę z tymi potęgami jak to się liczy
13 lip 12:50
Piotr student: jak jest zasada może mi to wyjaśnić żebym to zapamiętał ok
13 lip 12:51
ICSP: ja robię to tak:
najpierw dzielę wyrazy na te w których znajduje sie x i y
wyrazy z x to x2, 5x4y, 5xy, −7x
teraz liczę ich pochodne, nawet na y nie patrzę tylko na samym końcu dopisuję
x2 f'x = 2x
5x4 f'x = 4*5x3 = 20x3y − na samym końcu dopisuję y
5xy f'x = 5y
−7x f'x = −7
tak samo z y
13 lip 12:54
Piotr student: coś mi się rozjaśniło
13 lip 12:59
Piotr student: f'x=0
f'y=0
| ⎧ | 2x+20x3y−5y−7=0 | |
| ⎩ | 5x4−5x−12y3−7 |
|
13 lip 13:01
Piotr student: trzeba wybrać metodę układu równań
13 lip 13:03
Piotr student: co tu zastosować dasz jakąś podpowiedz?
13 lip 13:05
Piotr student: przeciwnych współczynników chyba nie da się zastosować
13 lip 13:06
Piotr student: 2x=−20x
3y+5y+7/:2
5x
4−5x−12y
3−7=0
5x
4−5x−12y
3−7=0
13 lip 13:10
Piotr student: x=−10x3y2,5y+3,5
5x4−5x−12y3−7=0
13 lip 13:12
Piotr student: możesz to sprawdzić
13 lip 13:12
13 lip 13:36
Piotr student: może mi ktoś pomóc w tym równaniu
13 lip 21:15
Piotr student:
13 lip 21:22
Piotr student: proszę jak zrobić ten przykład Travial pomocy
13 lip 22:06
Piotr student: chciałbym zrobić ten przykład twoją metodą Travial pomożesz mi
13 lip 22:07
Trivial:
Problem jest w rozwiązaniu układu równań, a nie w metodzie.
13 lip 22:13
Piotr student: to proszę pomóż mi bo mam problem
13 lip 22:16
Piotr student: czy pomoże mi ktoś w tym zadaniu?
14 lip 10:29
Trivial:
Kosmos wychodzi. Dobrze przepisałeś?
14 lip 10:38
Piotr student: może zostawmy to zadanie
14 lip 10:39
Piotr student: napisze nowe ok w innym poście będziesz mi dooglądał ok
14 lip 10:40
Piotr student: ktoś mi to wymyślił ale się tego nie da rozwiązać
14 lip 10:46
Trivial:
Da się rozwiązać, ale jest to raczej bardzo skomplikowane.
14 lip 12:37
Piotr student: jak dasz rade to napisz mi proszę
14 lip 13:07
14 lip 13:15
Piotr student: Trivial napisz mi proszę to zadanie bardzo cię o to proszę
14 lip 13:17
Trivial: Nie!
14 lip 13:18