PROblem
TOmek:
układ równan
(−1−xs)2+(1−ys)2=4
(4−xs)2+(2−ys)2=4
znacie jakis szybki sposob by rozwiązaywac takie rzeczy?
12 lip 19:35
TOmek: uklad sobie wymyśliałem ,ale chce znać chociaz "szablon" by rozwiązywac takie cos.
12 lip 19:51
AS: Z uwagi na równość prawych stron,porównaj lewe strony.
Po wykonaniu działań zginą wyrażenia xo2 i yo2,
pozostanie równanie liniowe.
Wyliczając z niego yo lub xo i wstawieniu do jednego z tych równań
otrzymasz proste równanie kwadratowe.
12 lip 20:03
ICSP: o Tomek dobrze że jesteś

Mam dla Ciebie zadanko

W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB. Podzieliły one trójkąt na trzy
figury o równych polach. Oblicz długości odcinków. na jakie te proste podzieliły bok AC jeśli
ma on długość 3
√3
12 lip 21:29
TOmek:

P
1=P
2=P
3
CDG, CEF, CAB są podobne z cechy kąt, kąt
jesli jest podobienstwo to skala jest potrzebna
Pole ABC to 3 pola, a CDG to 1 pole, wiec
3
√3 |CD|=9
√3 /3
√3
|CD|=3
itp...
pamiętam ,ze kiedys robiłem to zadanko, skale mozna fajnie powtorzyc

idę spac
12 lip 22:24
ICSP: muszę wymyślić coś czego nie zrobi
12 lip 23:30
TOmek: włsanie ,nie. Fajne są takie zadania na poziomie rozszerzonym mi to wystarczy
13 lip 14:56