matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: układ równan (−1−xs)2+(1−ys)2=4 (4−xs)2+(2−ys)2=4 znacie jakis szybki sposob by rozwiązaywac takie rzeczy?
12 lip 19:35
TOmek: uklad sobie wymyśliałem ,ale chce znać chociaz "szablon" by rozwiązywac takie cos.
12 lip 19:51
AS: Z uwagi na równość prawych stron,porównaj lewe strony. Po wykonaniu działań zginą wyrażenia xo2 i yo2, pozostanie równanie liniowe. Wyliczając z niego yo lub xo i wstawieniu do jednego z tych równań otrzymasz proste równanie kwadratowe.
12 lip 20:03
ICSP: o Tomek dobrze że jesteśemotka Mam dla Ciebie zadanko W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB. Podzieliły one trójkąt na trzy figury o równych polach. Oblicz długości odcinków. na jakie te proste podzieliły bok AC jeśli ma on długość 33 emotka
12 lip 21:29
TOmek: rysunekP1=P2=P3 CDG, CEF, CAB są podobne z cechy kąt, kąt jesli jest podobienstwo to skala jest potrzebna Pole ABC to 3 pola, a CDG to 1 pole, wiec
PABC 

=
PCDG 
1 

=s2 /
3 
3 

=s
3 
 3 33 
s=

=

3 CD 
33 |CD|=93 /33 |CD|=3 itp... pamiętam ,ze kiedys robiłem to zadanko, skale mozna fajnie powtorzyc emotka idę spac emotka
12 lip 22:24
ICSP: muszę wymyślić coś czego nie zrobiemotka
12 lip 23:30
TOmek: włsanie ,nie. Fajne są takie zadania na poziomie rozszerzonym mi to wystarczy
13 lip 14:56