rączka
rączka: Reszta z dzielenia wielomianu [tex]W(x)[/tex] przez dwumian [tex](x + 2)[/tex] wynosi
[tex]−4[/tex], a reszta z dzielenia tego wielomianu przez [tex](x − 3)[/tex] wynosi 5.
Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez [tex]x 2 − x − 6[/tex]
11 lip 23:40
Jack:
W(x)=P(x)*(x+2)−4
W(x)=Q(x)*(x−3)+5
W(x)=F(x)*(x
2−x−6)+ax+b
Policz W(−2) i W(3) i zauważ, że są to również pierwiastki x
2−x+6. Wyciągnij wnioski
11 lip 23:46
rączka: No to W(−2)=−4 i W(3)=5, a jak to są pierwiastki x2−x+6 to reszta jest równa 0?
12 lip 00:01
Jack:
nie, ale zauważ, że wszystkie trzy zapisy przedstawiają W(x) − ten sam wielomian. Więc skoro
wiesz z pierwszego, że W(−2)=−4 to ten ostatni "W(x)" też tyle samo się równa, jeśli
podstawiasz tam x=−2.
12 lip 00:02
rączka: Czyli mam 2x+b=−4 i 3x+b=5 i z tego układ równań?
12 lip 00:04
Jack:
ale podstaw za x=−2 w pierwszym i x=3 w drugim. Wtedy faktycznie dostaniesz układ dwóch równań
na dwie niewiadome.
12 lip 00:06
rączka: Ok, dzięki za pomoc
12 lip 00:19
ICSP: Jack liczby −2 oraz 3 nie są pierwiastkami trójmianu kwadratowego x
2 − x + 6
12 lip 11:09
Jack:
wyjściowy wielomian był taki: " [tex]x 2 − x − 6[/tex]". Rączka się walnęła
przepisując w kolejnym poście, poza tym gdyby nie były pierwiastkami to zadanie było by nie do
(jednoznacznego) rozwiązania
12 lip 11:31
Jack:
ja zresztą też się walnąłem
12 lip 11:32
ICSP: Wiem

Znam schemat robienia takich zadań
12 lip 11:33
Jack:
wiem że to wiesz

ale nie napisałeś że wiesz, że zrobiłem literówkę
12 lip 11:36
ICSP: bo jestem po prostu wredny

Rączka zrobił błąd bo przepisywał od ciebie
12 lip 11:39
Jack:
ja tylko podpuszczałem, a on/ona się dał/a nabrać
12 lip 11:49
ICSP: aha, oczywiście

Tak samo sobie wczoraj żartowałeś w zadaniu z ciągami?
12 lip 11:51
Jack:
hmm nie tak samo

. W pierwszej chwili się nabrałem i pomyślałem że można zrobić dowcip
12 lip 12:01