Ciągi
Ania: Ciąg an określony jest rekurencyjnie
a1=1
an+1 = 2 an + n
Oblicz piąty wyraz tego ciągu.
Wyznacz x, jeśli ciąg (a2, x, a4) jest arytmetyczny
11 lip 22:59
Basia:
a2 = a1+1 = 2a1+1 = 2*1+1 = 3
a3 = a2+1 = 2a2+2 = 2*3+2 = 8
policz teraz a4 i a5
podaj wyniki
11 lip 23:04
Ania:
a4 = a3+1 = 2a3+3 = 2*8+3 = 16+3 = 19
a5 = a4+1=2a4 + 4 = 2*19 +4 = 38+4 = 42
11 lip 23:09
Basia:
dobrze, no to teraz mamy znaleźć takie x, aby ciąg (3,x,19) był arytmetyczny
na pewno wymyślisz jak chwilkę pomyślisz
11 lip 23:13
Ania:
zrobiłabym tak:
lub
x−3=19−x
x+x=19+3+
2x=22
x=11
o dwa sposoby i wyszło tak samo
11 lip 23:17
Basia:
oba sposoby są dobre; brawo
11 lip 23:19
Ania: dziękuję Basiu
11 lip 23:22