geometria analityczna, pytanie
tomq: Mam takie pytanie.. jak obliczyć punkt M leżący na prostej m, prostopadłej do podstawy trójkąta
równoramiennego.. gdzie mamy podane tylko A oraz B? A(−4,−1) B(12,7)..(podstawa) i wiadomo,
że jest to trójkąt jeszcze prostokątny.. a więc między ramionami ma 90 stopni... z czego
wynika, że ramiona mają długość a.. a podstawa a√2.. no ale jakim równaniem policzyć M? Mam
nadzieje, że ktoś rozumie.
11 lip 19:53
Patryk: Z punktów mozna wyliczyć wspułczynnik kieronkkwy proste oraz jej równanie w postaći y=ax+b
wiesz o tym ?
11 lip 20:00
tomq: ymm ale będziemy mieli tylko prostą AB oraz gdy policzymy środek .. dajmy C.. mamy prostą
prostopadłą na której znajduje się punkt M.. rozumiesz, chodzi mi o współrzędne tego punktu..
gdy nie znamy równania prostej przechodzącej przez ramię
11 lip 20:02
Patryk: jakiś rys do tego jest czy to wszystko ?
11 lip 20:03
tomq: masz równanie okręgu x2+y2−6x−16=0 i prostą która przecina okrąg w punktach A i B x−2y+2=0..
ale ja już policzyłem A i B. Mam znaleźć równanie symetranej m cięciwy AB. Wyznaczyć
współrzędne takiego punktu M ∊ prostej m, dla ktorego trójkąt ABM jest prostokątny.. więc
wcześniej powiedziałem, że znalazłem równanie m symetralnej cięciwy AB, tylko mam problem z
wyznaczeniem punktu
11 lip 20:07
tomq: nikt nie wie? ehh.
11 lip 20:58
Basia:
napisz jakie jest równanie tej symetralnej m, skoro masz je policzone
wtedy spróbuję Ci resztę wytłumaczyć
11 lip 21:00
tomq: | | 1 | |
A(−4−1) B(12,7) y= |
| x+1
|
| | 2 | |
C(4,3) czyli środek cięciwy..
prostopadła przechodząca przez C
y=−2x+b
3=−8+b
b=11
y=−2x+11
mam nadzieje, że wcześniej się nie machnąłem^^ no ale dobrze.. wiem też, że aby otrzymać kąt 90
stopni możemy skorzystać z kwadratu tzn ramiona po a.. no i AB a
√2.. no ale to nie daje mi
M.. zastanawiałem się nad prostymi ale za dużo niewiadomych w tym
11 lip 21:14
Basia:
a iloczynu skalarnego nie znasz ? wyniki zaraz sprawdzę
11 lip 21:24
Basia:
wszystko masz policzone dobrze
szukamy teraz na prostej m: y = −2x+11 punktu M
jeżeli M∊m ⇒ M(x, −2x+11)
a AM→oBM→ = 0
AM→= [x+4, −2x+11+1] = [x+4, −2x+12]
BM→= [x−12, −2x+11−7] = [x−12, −2x+4]
AM→oBM→ (x+4)(x−12) + (−2x+12)(−2x+4)
i masz do rozwiązania równanie:
(x+4)(x−12) + (−2x+12)(−2x+4) = 0
po pozbyciu się nawiasów dostaniesz zwykłe równanie kwadratowe
11 lip 21:31
tomq: dzięki Basiu

akurat myślałem o iloczynie, ale niby bez niego miałem wymyślić..
12 lip 00:45
Basia:
da się, tylko trochę więcej liczenia
tak jak poprzednio M(x, −2x+11)
i musisz rozwiązać równanie
|AM|2 + |BM|2 = |AB|2
(x+4)2+(−2x+12)2 + (x−12)2+(−2x+4)2 = (12+4)2+(7+1)2
po uproszczeniu powinno wyjść takie samo równanie jak to z iloczynu skalarnego
12 lip 07:39