Funkcja liniowa. Rozwiąż równania i nierówności metodą algebraiczną i graficzną.
DOLORES: Funkcja liniowa. Rozwiąż równania i nierówności metodą algebraiczną i graficzną.
1) Rozwiąż równania metodą algebraiczną i graficzną:
a) | 2x + 3 | − | x − 1 | = 4
b) | x − 1 | + | x − 2 | − 1 = 2| 2x + 3 |
2) Rozwiąż nierówności metodą algebraiczną i graficzną:
a) | x + 1 | + 1 ≥ x
b) | 3 − | x + 5 | | ≤ 1
11 lip 13:26
Basia:
1.a
2x+3=0 ⇔ 2x = −3 ⇔ x= −32
x∊(−∞, −32) ⇒ 2x+3<0 ⇒ |2x+3| = −(2x+3) = −2x−3
x∊< −32, +∞) ⇒ 2x+3≥0 ⇒ |2x+3| = 2x+3
x−1=0 ⇔ x=1
x∊(−∞, 1) ⇒ x−1<0 ⇒ |x−1| = −(x−1) = −x+1
x∊<1, +∞) ⇒ x−1≥0 ⇒ |x−1| = x−1
1.
x∊(−∞, −32) ⇒ |2x+3| = −2x−3 i |x−1| = −x+1
równanie przyjmuje postać
−2x−3−(−x+1)=4
−2x−3+x−1=4
−x=8
x= −8∊(−∞, −32)
czyli
x= − 8 jest rozwiązaniem równania
2.
x∊<−32, 1) ⇒ |2x+3| = 2x+3 i |x−1| = −x+1
równanie przyjmuje postać
2x+3 − (−x+1)=4
2x+3+x−1 = 4
3x=6
x=2 ∉<−32,1) i nie jest rozwiązaniem równania
3.
x∊<1,+∞) ⇒ |2x+3|=2x+3 i |x−1| = x−1
równanie przyjmuje postać
2x+3 − (x−1) = 4
2x+3−x+1 = 4
x =0 ∉<1,+∞) nie jest rozwiązaniem równania
ostatecznie:
równanie ma jedno rozwiązanie x= −8
drugi przykład tym samym sposoben
12 lip 14:02
rooko: 1.Dany jest wzór funkcji liniowej f(x) = −x+2
a)Korzystając z wykresu funkcji y = f(x−1), podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x+1) ≤ 4
b)Rozwiąż algebraicznie nierówność:
f(x+3) > −f(2x)
1 paź 07:38
Aga1.: a) Na pewno jest w książce raz f(x−1) a później f(x[C+]]1)?
1 paź 07:47
Aga1.: f(x+1)
1 paź 07:48
Aga1.: b) f(x+3)=−(x+3)+2=−x−3+2=−x−1
−f(2x)=−(−2x+2)=2x−2
Teraz potrafisz rozwiązać
−x−1>2x−2
1 paź 07:52