Prawdopodobieństwo warunkowe
JackBlack : W grupie 21 osób jest 10 mężczyzn, 4 nosi okulary i 11 kobiet, 3 noszą okulary,
oblicz prawdopodobieństwo wylosowania mężczyzny noszącego okulary
czy to będzie tak
| | 10/21*4/21 | | 40 | |
P(A/B)= |
| = |
| =0,27 |
| | 7/21 | | 147 | |
czy może tak, próbowałem drzewkiem
| | 10 | | 4 | |
10 mężczyzn z 21 i 4 z 10 noszących okulary −−−> |
| * |
| ={4}*{21}=0,19 |
| | 21 | | 10 | |
11 lip 13:13
Basia:
przepisz porządnie treść zadania; w tym co napisałeś prawdopodobieństwo warunkowe nie ma
zastosowania
11 lip 21:05
ICSP: Ja bym po prostu napisał:
|Ω| = 21
|A| = 4
11 lip 21:33
Basia:
i dobrze byś napisał ICPS, ale sądzę, że tam jest inna treść zadania;
11 lip 21:36
JackBlack : no już rozkminilem co tam bylo zle. wlasnie ta tresc zadania, bo chodzilo im widocznie o udzial
| | 4 | |
ich przy 2 stalej cesze czyli |
| , natomiast z ta trescia pomijajac slowo warunkowe, tak |
| | 7 | |
jak ja z drzewka i ICPS.
E pozapominałem juz z liceum, a tutaj ze stata musze walczyc
14 lip 19:18