;)
;): Czy autor forum nie myślał może o poszerzeniu zakresu materiału do studiów?Widze ,że dość dużo
osób jest tu powyżej LO,więc może byłoby warto..
11 lip 11:03
Trivial:
Są całki, granice i pochodne.
11 lip 12:50
;): chodzi mi o bardziej zaawansowana matematyke
11 lip 14:10
Jakub: Wiele rzeczy przydałoby się dodać. Prośba o liczby zespolone i macierze (działania na nich
itd.) często się pojawia w komentarzach. Priorytetem jest dla mnie póki co materiał z liceum.
W nim też jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia

.
11 lip 18:31
oax: Można by było w tym temacie dodać parę propozycji zadań z poziomu liceum, których ludzie
chcieli by więcej

.
11 lip 19:02
Kuba: myślę, że w wakacje nie wielu znajdzie się licealistów, lepiej we wrześniu
11 lip 19:29
sin: ale moze znajdzie sie wiecej studentów ja chetnie pomoge przy rozszerzeniu materiału
11 lip 19:54
ICSP: Jak dla mnie brakuje trzech twierdzeń:
−Twierdzenie o cięciwach
−Twierdzenie o siecznych
−Twierdzenie o stycznej i siecznej
Nie wiem czy one specjalnie są pomijane, ale bardzo rzadko się z nimi spotykam.
11 lip 21:55
11 lip 21:57
Jack:
tak, tym bardziej że i dowody są uczące

Też myślę że można by je umieścić.
11 lip 22:19
Trivial: Ja również mogę pomóc jeśli będzie taka potrzeba.
11 lip 22:20
Basia: Też deklaruję pomoc; poćwiczę przy okazji pisanie w Texu; tyle, że znam tak naprawdę tylko
trochę LaTexa
11 lip 22:23
ICSP: Ja niestety nie potrafię się posługiwać Text'em:(
11 lip 22:27
Trivial:
Wątpię, żeby to forum wykorzystywało czysty tex. Prawdopodobnie wykorzystuje latex.
11 lip 22:30
Basia:
a właśnie, że tex; wiem od Jakuba
11 lip 22:44
11 lip 22:46
Trivial: Zwracam honor.
11 lip 22:47
bart: Kurcze.. ja nie wiem jak ja dam rade na studiach, jak tego materiału nie ma na tej stronie

Jakubie
12 lip 10:30
ICSP: Ja bym jeszcze zaproponował dodanie zadania takiego jak to:
https://matematykaszkolna.pl/forum/99127.html do działu wielomiany. Jest to
zadanie z którym chyba większość maturzystów ma problem i różne jego wersje pojawiały się już
a stronie niezliczoną ilość razy.
12 lip 11:15
sin: to czekam co na to autor
12 lip 12:32
ancymon: myślę, że autor sam nie da rady wszystkiego dodać, po prostu z braku czasu, ale z naszą pomocą
na pewno można ulepszyć stronę
12 lip 12:36
sin: to czekamy na pozwolenie ja chetnie pomoge
12 lip 14:29
Jakub: @ICSP
Nie ma tych trzech twierdzeń w programie liceum. Tutaj masz informator
https://matematykaszkolna.pl/strona/informator.html
Wiem, że by się przydały i w wielu przypadkach ułatwiły rozwiązanie zadań, ale staram
ściśle się trzymać minimum programowego. Charakter tej strony jest hmm dla przeciętnego
ucznia. Ma zachęcić zdolnego gimnazjalistę i typowego licealistę do nauki matematyki.
Jak nie umiesz tex'a możesz się trochę z nim zapoznać tutaj
https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/
Oczywiście to tylko namiastka pełnego systemu składu, ale daje wyobrażenie o całości.
@Trivial
Edytor na tym forum ma niewiele wspólnego z tex'em. Składnia jest tylko nim inspirowana, ale
układa on wzory w html. Nie niektórych forach można wykorzystywać latex, który jest po
przetworzeniu dodawany w formie obrazków. Dobry pomysł, może kiedyś go tutaj wykorzystam.
@Basia, sin i inni
Dziękuję za ofertę pomocy. Problem, że nie wiem jak ją wykorzystać

. Stronę tworzę w tex, do
którego napisałem dużo makr. Sam już się w nich gubię. Całość jest zamieszczana nietypowo, bo
w plikach graficznych. Trudno jest osobie z tym niezaznajomionej stworzyć nowy materiał spójny
z całością strony. Spójny czyli ten sam rozmiar czcionki, kolory, oznaczania itd. Pomyślę,
jeszcze jak można by dodawać materiał wykorzystując edytor tego forum i gdzie to umieszczać.
12 lip 15:34
ICSP: Planimetria − rozszerzenie − podpunkt b)
"Stosuje twierdzenie o związkach miarowych między odcinkami stycznych i siecznych".
Te trzy twierdzenia miałem na podstawie w drugiej klasie a więc rok temu. Książkę mam aktualna
i również są one tutaj zawarte co prawda w rozszerzeniu ale zawsze.
12 lip 15:47
ICSP: P.S. co z tym zadankiem z wielomianami?
Pozdrawiam
12 lip 15:47
Basia:
z którym, bo już się pogubiłam ?
12 lip 15:56
ICSP: tym co podałem w tym temacie. Uważam że jest to bardzo ważne zadanko i należało by jest wstawić
do przykładowych zadanek.
12 lip 15:58
12 lip 16:18
Basia:
zapewne, ale to już Jakub będzie decydował, a na razie jakoś chyba rzadko bywa na forum
kilka dni temu wrócił z jakiegoś wypadu urlopowego, może znowu gdzieś wyruszył, albo inne
zaległości odrabia
12 lip 16:21
ziomek: Myślę, że jeżeli ktoś jest nauczycielem matematyki na tym forum to może
wspomagać Jakuba jeżeli chce w tworzeniu kolejnych stron z nowym materiałem/działami matematyki
poprzez pisanie postów. W ten sposób, Jakub miałby mniej roboty bo mógłby przepisać całość
jeśli post byłby dostatecznie spójny z koncepcją tego forum i oznaczyć to odpowiednim kolorem
i zamieścić kolejne działy. Wiadomo że nie ma być to napisane jak zwykły podręcznik do
matematyki, tylko wszystko miałby być opatrzone komentarzami i robione zrozumiale,krok po
kroku aby każdy przeciętny uczeń nawet z zaległościami zrozumiał o co chodzi.Do już
istniejących działów dla liceum dodałbym kilka zadań,to w sumie każdy nauczyciel który umie
interpretować wymagania CKE mógłby podziałać i dodać coś od siebie gdyż często tych zadanek
jest bardzo mało( nie wszędzie) ale zdarzają się działy w których ich zdecydowanie brak. Może
ktoś przy tych zastrzeżeniach przydałby się i to forum rozwijało by się na jeszcze lepsze. To
samo z fizyka.pisz.pl tam też ktoś taki przydałby się do pomocy przy pisaniu artykułów i
tamtejsza stronka rozwinęła by skrzydła znacznie szybciej niż robiona w pojedynkę. Ale to
tylko moja opinia
12 lip 18:47
Basia: Pomysł całkiem dobry, jak sądzę, chociaż oczywiście wszystko zależy od Jakuba.
Jest jednak nie taki całkiem mały problem techniczny.
Cała strona została stworzona w texu, natomiast edytorek, przy pomocy, którego piszemy
posty na forum i komentarze do stron nie ma niestety z texem nic wspólnego.
To nie ja tak twierdzę, Jakub tak mi to kiedyś tłumaczył, więc powtarzam.
12 lip 21:16
Jakub: @Basia
Nie mylisz się

Za niedługo znów wyjeżdżam

@ICSP
Miałem czas, więc dodałem to zadanie "rączki" w dziale "dzielenie wielomianów". Jeśli chodzi o
twierdzenia o stycznych i siecznych, to faktycznie tego brakuje na tej stronie. Są one w
"zestawie wzorów maturalnych" na stronie 11 i 12.
@ziomek
Ja potrafię od ręki zrobić wiele zadań, ale cały problem jest z przepisywaniem. Ono naprawdę
długo trwa i trudno to nazwać ekscytującą czynnością. Zapisanie porządnie rozwiązania sprawia
mi ciągle satysfakcję, tylko żeby to krócej trwało ...
12 lip 21:37
ziomek: Wiem o tym ograniczeniu, mi bardziej chodziło o samo pisanie artykułów które on może
wykorzystać i przerobić na nową stronę gdy będzie mieć czas, w koniecznym z technicznych
względów tex'ie.Taki dobrze przemyślany temat z starannie dobranymi zadaniami i treścią to
zabawa na kilka godzin. Przynajmniej z tym miałby lżej. Przepisanie tego na forum przez Jakuba
w tex'ie to już co innego.
Tak jak powiedziałem byłoby to szczególnie użyteczne w działach gdzie nie ma zadań lub na
fizyka.pisz.pl która jest budowana od zera co by skróciło czas rozwoju stronki.
Inne rozwiązanie ciężkie i czasochłonne, raczej oderwane od rzeczywistości bo forum jest dość
specyficznie zrobione i przeprogramowanie tego to raczej duże wyzwanie zmodyfikowanie engine'a
stronki żeby kilka osób mogło Jakubowi pomagać. Przebudować to forum na coś takiego aby
nadawać ludziom tytuły moderatorów tak jak na innych forach oraz dawać im niektóre uprawnienia
np: do zamieszczania nowych stron które czekały by na "zatwierdzenie" przez Jakuba byłoby
rozwiązaniem ale znowu inna kwestia to znalezienie ludzi zaznajomionych z texem itd więc
byłoby to problematyczne , chociaż tacy byliby przydatni jak już wspomniałem w rozwoju strony.
12 lip 22:00
rumpek:
Można także spróbować czegoś takiego:
Byłaby osobna podstrona dla osób zaufanych / dodających i rozwiązujących nowe zadanie, gdzie
można by bez problemu dodawać dane zadanie, oczywiście byłyby jakieś konta. Oczywiście na tej
osobnej podstronie byłby całkiem inny edytor wykonany już na zasadzie texu. Trudną sprawą jest
zainstalowanie czystego LaTeX'u ponieważ wymaga dodatkowego oprogramowania które nie jest
praktycznie spotykane na serwer wirtualnych, a administratorzy nie są zbyt chętni do
"doinstalowywania" nowego oprogramowania. Sądząc jednak po tej stronie:
https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/ domyślam się, że ma Pan już do zainstalowane i korzysta
Pan z pythona do obróbki wzoru. Jednak to tego "ewentualnego edytoru" co miałby ułatwić pracę
proponowałbym użyć mimetexu
(tutaj strona główna projektu:
http://www.forkosh.dreamhost.com/source_mimetex.html )
Mając już zainstalowane (czysty jeden plik wrzucony w katalog cgi−bin [mimetex.cgi] ) można
zrobić coś takiego, że będzie wpisywało się w formie takiej jak tutaj tylko w formie texu np.:
\frac{}{}, \left\{\begin{array}{l} 12x+3y+2z=0\\x+y−z=0\\7x+z=1 \end{array}
Pokazywałoby się w podglądzie lub po zapisaniu w formie zwykłego tekstu (żeby mógł Pan sobie
skopiować) i rysunku dla podglądu. Myślę, że ułatwiłoby to dodawanie zadań. A Pan obrobił by
sobie tam te zadanka i dodał na stronę w postaci .gif. W języku php bardzo prosto można to
zrobić w oparciu o bazę danych mysql bądz postgresql. Natomiast sądzę iż Pan wybrałby
ewentualnie js lub pythona

A tutaj przykład mimetexu:
http://www.forkosh.dreamhost.com/cgi-bin/mimetex.cgi?x^3+x^2-x+5
12 lip 22:01
13 lip 00:01
Jakub: @ziomek
Właśnie myślę, o nowym dziale forum, gdzie można by dodawać artykuły. Tam każdy by mógł dodać
np. twierdzenia, których mu brakuje. To by w zasadzie niczym nie różniło od tego forum, tylko
zamiast spisu zadań, by był spis tytułów do artykułów.
@rumpek
Tworząc
https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/ właśnie opierałem się na stronie, o której piszesz. Tzn. na samym pomyśle. Mój
edytor wzorów wykorzystuje pythona do przekształcania wzoru do tex, następnie tex do pdf, a
następnie ghostscript do png. Chyba dobrze pamiętam, bo już trochę dawno to kodowałem

. Tak
więc, techniczna możliwość pisania w latex'u i dodawania to w formie obrazków jest i mam w
planach to dodać za jakiś czas.
@Jack
Aż sprawdziłem, czy czcionka ładniejsza niż w
https://matematykaszkolna.pl/edytor-wzorow/ Moim zdaniem nie, ale o gustach się nie
dyskutuje

.
13 lip 18:19
13 lip 19:00
ancymon: Bardzo dobry pomysł z tym nowym działem forum
Jakubie
15 lip 23:12