trygonometria równania
Kleopatra999: podaj rozwiązania równania należące do przedziału <−2π,2π>.
a) sinx=1/2
b) sinx=−1/2
c) sinx=√−3/2
d) sinx=√2/2
10 lip 16:18
10 lip 16:22
ICSP: co do przykładu c)
pojęcie pierwiastka z ujemnej liczby nie istnieje w liczbach rzeczywistych.
10 lip 16:23
Kleopatra999: a jak właśnie zrobić w przedziale ujemnym?
12 lip 22:41
Basia:
przykład:
sinx = 12 ⇔
x = π6+2kπ lub x= 5π6+2kπ
k∊C
i podstawiasz:
k =0 ⇒ x = π6 lub x=5π6
k=1 ⇒ x = π6+2π>2π lub x=5π6+2π>2π czyli odpada
tym bardziej dla k=2,3,......
k = −1 ⇒
x = π6−2π lub x=5π6−2π
x = −11π6 lub x= −7π6
k= −2 ⇒
x = π6−4π< −2π lub x=5π6−4π< −2π czyli odpada
tym bardziej dla k=−3,−4,....
czyli masz tylko te zaznaczone na czerwono
12 lip 23:02