Dzielenie wielomianów.
oax: Nie mogłem znaleźć tego zadania na forum, więc dodaję

.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian p, jeśli:
p(x)=x
2 − 5x + 6, w(2)=0, w(3)=9.
Nie mogę tego ugryźć. Jakieś wskazówki ?
10 lip 14:56
rumpek:
Zacznijmy od tego, że reszta z dzielenia wielomianu jest o jeden mniejsza od P(x), czyli:
W(x) = P(x) * Q(x) + R
gdzie R (reszta) = ax + b
Masz podane warunku zadania:
W(2) = 0
W(3) = 9
Rozłożymy jeszcze wielomian P(x):
x
2 − 5x + 6 = 0
Δ = 25 − 24 = 1
Czyli możemy zapisać:
W(x) = (x − 2)(x − 3)Q(x) + ax + b
Pozostało tylko podstawić za x odpowiedni liczby

0 = (2 − 2)(2 − 3)Q(x) + 2a + b (czyli: 2a + b = 0)
9 = (3 − 2)(3 − 3)Q(x) + 3a + b (czyli: 3a + b = 9)
Jeżeli nie pomyliłem się przy podstawianiu mamy do rozwiązania układ równań

:
10 lip 15:02
ICSP: mogę ten układ równań rozwiązać? Proszę
10 lip 15:04
oax: Dziękuje bardzo, teraz już sobie dam radę

.
10 lip 15:04
oax: Rób rób, nikt Ci nie broni

.
10 lip 15:04
ICSP: mamy układ równań:
2a+b = 0
3a + b = 9
|| 2a + b | 0 || ⇔ || 2a + b | 0 ||
|| 3a + b | 9 || ⇔ || a + 0b | 9 ||
z tego odczytuję że a = 9 oraz b = −18
10 lip 15:38
ICSP: już nawet nie pamiętam ale chyba nie było w tych macierzach literek tylko same liczby.
10 lip 15:41
ICSP: czyli :
||2 + 1 | 0||
||3 + 1 | 9||
po przekształceniach
||2 + 1| 0||
||1 + 0| 0||
czyli a = 9 oraz b = −18
10 lip 15:42
Jack:
... i nie było znaków dodawanie itp
10 lip 16:26
ICSP: rzeczywiście

Dawno nie używałem tej metody więc dobrze że sobie ją przypomniałem.

Dzieki
Jack za przypomnienie
10 lip 16:28