Indukcja Matematyczna - Podzielność liczby
pawel: witam. mam pewien problem z zadaniem, a dokladniej nie rozumiem pewnej jego części.
http://img23.imageshack.us/img23/6145/79868786.jpg
w drugiej linijce dowodu jakim cudem on(bo to znajomego notatki), przekształcił
to:
10
3 * 2*(−1)
n − 2* (−1)
n+1
w:
2*(−1)
n * (10
3+1)
10 lip 07:18
ziomek:
103 * 2*(−1)n − 2* (−1)n+1 = 103 * 2*(−1)n − 2* (−1)n * (−1)1 =
= 103 * 2*(−1)n − 2* (−1)n * (−1) = 2*(−1)n * (103 + 1)
10 lip 10:37
ziomek: ax+y =ax *ay
(−1)n+1 = (−1)n * (−1)1 = (−1)n * (−1) = − (−1)n
10 lip 10:41
pawel: heh. rzeczywiscie . dzieki wielkie
15 lip 07:42