do rozpisania ze wzorów
Perel: (a+b+1)
2 jeśli ktoś może to niech mi napisze czy wzór na sumę będzie w tym przypadku dobry czy
może trzeba użyć jakiegoś innego

Z góry dzięki wielki! I jesli mozna proszę o rozpisanie,
żebym mógł lepiej zrozumieć
10 lip 01:00
Perel: Ja to zrobiłem w taki sposób: (a+b) wziąłem jako jeden wyraz i 1 jako drugi i pocisnąłem ze
wzoru na sume
10 lip 01:04
Vax: Dobrze

(a+b+1)
2 = ((a+b)+1)
2 = (a+b)
2+2(a+b)+1 = a
2+2ab+b
2+2a+2b+1
Pozdrawiam.
10 lip 01:05
Perel: czyli takie coś mi wyszło: (a+b)
2+2*(a+b)*1+1=a
2+2ab+b
2+2a+2b+1 Takie coś mi wyszło i nie
wiem czy dobrze, może ktoś odp o tak późnej porze?
10 lip 01:06
Perel: O dzięki wielkie
Vax 
O to Polska walczyła
10 lip 01:07
AS: Możesz rozszerzyć obliczenia np.
(a + b + c + d)2 = ?
1. Wypisujesz kwadraty wszystkich elementów nawiasu i dodajesz
a2 + b2 + c2 + d2
2. Tworzysz podwojone iloczyny elementów nawiasu i dodajesz
2*a*b + 2*a*c + 2*a*d + 2*b*c + 2*b*d + 2*c*d
3. Ostateczny wynik
(a + b + c + d)2 = a2 + b2 + c2 + d2 + 2*a*b + 2*a*c + 2*a*d + 2*b*c + 2*b*d + 2*c*d
10 lip 10:13