pochodne
oink: pochodna z x(−1/x)
9 lip 12:41
oink: x(−1/x)
9 lip 12:41
Jack:
zamień na eln x−1/x i teraz licz pochodną.
9 lip 13:00
oink: a skąd wzięło się eln?
9 lip 13:05
Jack:
a = b logb a z definicji logarytmu. A dlaczego to wykorzystałem? Dlatego, że wiemy jak to
liczyć.
9 lip 13:13
oink: niewiele mi to pomogło, nie wiem co dalej
9 lip 13:26
Jack:
pochodna funkcji e
x oraz pochodna funkcji złożonej − z tych wzorów niżej skorzystałem:
| | −1 | |
(eln x−1/x)'=eln x−1/x * ( |
| *lnx )'=
|
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=eln x−1/x *( |
| lnx− |
| )=eln x−1/x* |
| (lnx−1)=
|
| | x2 | | x2 | | x2 | |
9 lip 13:37
oink: dobra, a skąd w pierwszej linijce (−1/x*lnx)' ?
9 lip 13:49
Jack:
loga bc = c* loga b
9 lip 13:53
Jack:
"potęga argumentu logarytmu spada przed logarytm"
9 lip 13:53