matematykaszkolna.pl
Matura rozszerzona z matematyki Christoph: Przepraszam że tu wpisuję, ale tu najwięcej osób wchodzi emotka Otóż, zamierzam za dwa lata zdawać maturę rozszerzoną z matematyki. Podstawę w miarę rozumiem ale rozszerzenie a podstawa to zupełnie dwie inne sprawy emotka Chciałbym zapytać głównie osoby, które zdawały rozszerzoną matematykę: JAK ROZPLANOWAĆ TEN CZAS? JAKIE KSIĄŻKI KUPIĆ? (nauczyciele polecają podręczniki Oficyny edukacyjnej: zakres podstawowy i rozszerzony, zbiorki tegoż samego wydawnictwa, a oprócz tego 2−częściowy zbiór Kiełbasy (poziom podstawowy i rozszerzony) i na koniec czerwony zbiorek z wydawnictwa aksjomat). I czy ta strona pomoże mi w przygotowaniu do ROZSZERZENIA? Proszę o pomoc i ewentualne porady jak rozplanować te dwa lata − od czego zacząć co zostawić na koniec (tak żeby nie działać chaotycznie).
9 lip 01:18
;) ZKS ;): Tak stronka na pewno bardzo dużo Ci pomoże w przygotowaniu do matury rozszerzonej. W aksjomacie masz wszystko napisane w kolejności od jakich działów powinieneś zacząć i do jakich następnie przechodzić. Rób sobie stopniowo zadania po kolei z działów a na 3 klasę proponowałbym zostawić testy z aksjomatu (chyba że szybciej przerobisz te działy przed 3 klasą). Jak zaczniesz już teraz naukę to powinieneś mieć powyżej 85% z rozszerzenia więc wszystko będzie zależało od Ciebie. emotka
9 lip 03:34
Christoph: OK, dzięki wielkie emotka Myślałem że ta stronka jest stworzona z myślą głównie dla osób zdających podstawę "bo muszą" i ledwo co kumają, a mi chodzi PRZEDE WSZYSTKIM o zadania i metody rozwiązań na poziomie ROZSZERZONYM emotka Czyli mówisz że wystarczy mi tylko ta stronka (teoria+przykłady zadań) + czerwony zbiorek aksjomatu (zadania+testy)? Tak się składa, że jestem na profilu prawniczo−ekonomicznym (rozszerzone: historia, WOS i geografia), ale i tak uważam się w większym stopniu za ścisłowca niż za humanistę. Poza tym matma rozszerzona mi na studia będzie potrzebna. Pytałem się osób na mat−fizach i mat−infach i owszem wszyscy polecali czerwony aksjomat, ale jeszcze więcej osób chwaliło Kiełbasę. I teraz nie wiem, czy kupić Kiełbasę czy może najpierw (przez wakacje i całą 2 klasę) robić zadania z Aksjomatu i przerobić te wszystkie co są na tej stronce, a 2 części Kiełbasy zostawić na klasę maturalną. Jak myślisz, jak będzie lepiej? emotka A i jeszcze a propos podręczników Oficyny edukacyjnej (chodzi mi głównie o teorię) − kupować całą serię? Czy teoria z rozszerzenia zawarta na stronce wystarczy? emotka Pozdrawiam i sorka za kłopot, ale chce te dwa lata dobrze rozplanować a chciałbym maksymalnie jak najwięcej przerobić emotka
9 lip 04:29