Nierówność 9abc ≤ ab + bc + ca ≤ 2abc + 7/27
teofrast: Pokazać, że jeśli a≥0, b≥0, c≥0, oraz a+b+c = 1, to zachodzi nierówność
9abc ≤ ab + bc + ca ≤ 2abc + 727
8 lip 23:23
Vax: 1 nierówność po podzieleniu przez abc jest równoważna:
Co wynika z nierówności między średnią arytmetyczną a harmoniczną, 2 nierówność zapisujemy w
postaci:
Teraz oznaczmy:
{p = a+b+c = 1
{q = ab+ac+bc
{r = abc
| | 7 | |
Wówczas nasza nierówność przyjmuje postać q−2r ≤ |
| rozpatrzmy teraz wielomian: |
| | 27 | |
W(t) = (t−a)(t−b)(t−c) = t
3−pt
2+qt−r = t
3−t
2+qt−r, teza zadania jest równoważna pokazaniu,
że:
| | 1 | |
Zauważmy, że skoro a,b,c ∊ <0;1> to jedynie jedna z niewiadomych może być > |
| , jeżeli |
| | 2 | |
któraś z nich będzie daną nierówność spełniała to:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| −a)( |
| −b)( |
| −c) < 0 więc na pewno daną nierówność będzie spełniało, jeżeli |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wszystkie niewiadome są ≤ |
| to z am−gm: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1/2−a + 1/2−b + 1/2−c | | 1 | | 1 | |
( |
| −a)( |
| −b)( |
| −c) ≤ ( |
| )3 = ( |
| )3 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 6 | | 216 | |
cnd.
Pozdrawiam.
9 lip 01:25
teofrast: Dziękuję bardzo!
<teofrast>
9 lip 19:32