Proszę
Ania: 
Bardzo proszę o pomoc w policzeniu, ale do końca tej całki. Dostałam wskazówki jak ją
obliczyć, ale nie chce mi wyjść

Błagam.
8 lip 22:12
maćko: zauwaz ze w całce przez postawienie musisz zrobic takie podstawienie ktore przy zrozniczkowaniu
skroci Ci cos wiec w Twoim przypadku jezeli dasz za t=x3 zauwaz jak całka łądnie sie uprosci
8 lip 22:17
Jack:
na pewno?
8 lip 22:19
8 lip 22:22
ICSP: a ja mogę zadać pytanie?
Stałą możemy wyciągnąć przed całkę.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| ∫ x dx = |
| [ |
| x2 + C] czy nie można tak zrobić? |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
8 lip 22:24
maćko: pewno ze mozna ale obaj zle bo tam jest chyba do kwadratu
8 lip 22:26
Ania: Właśnie, jest 4 podniesione do potęgi x2
8 lip 22:32
maćko: no to robi się ciekawa całka podstawienie pusi byc inne na pewno moze sproboj x2
8 lip 22:33
ICSP: tylko nie wiem czy można tak to wymnażać:
| 1 | | 1 | | x2 | | 1 | |
| [ |
| x2 + C] = |
| + C . Różnica w liczbie |
| zawiera się moim zdaniem w |
| 4 | | 2 | | 8 | | 4 | |
stałej ale niech to lepiej ktoś potwierdzi. No i oczywiście ktoś potwierdzi rozwiązanie bo ja
jeszcze całek nie miałem:(
8 lip 22:33
maćko: to inna całka...
8 lip 22:35
8 lip 22:39
Trivial:
| | x3 | | 1 | | x2*2xdx | | | | 1 | | t | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = | = |
| ∫ |
| dt = |
| | 4x2 | | 2 | | 4x2 | | | 2 | | 4t | |
| | | u=t dv=4−tdt | | | du=dt v=−4−t/ln4 | |
| | 1 | | t | | dt | |
= | = |
| (− |
| + ∫ |
| ) = |
| | | 2 | | 4tln4 | | 4tln4 | |
| | 1 | | t | | 1 | |
= |
| (− |
| − |
| ) + c. |
| | 2 | | 4tln4 | | 4tln24 | |
Wymnóż sobie i podstaw za t co trzeba.
8 lip 22:41
Trivial:
ISCP, odpowiem na twoje pytanie. Stałą c zapisujemy poza wszelkimi nawiasami i dopiero gdy
pozbędziemy się wszystkich całek.
8 lip 22:46
Ania: | | dt | | 1 | |
A mam pytanie  Czemu ∫ |
| jest równa ∫ |
| |
| | 4t ln4 | | 4t ln2 4 | |
8 lip 22:51
Trivial:
Zastanów się jakie jest rozwiązanie całki ∫4
−tdt.
8 lip 22:57
8 lip 23:15
Trivial: jeszcze minus.
8 lip 23:19
Ania: dalej nie rozumiem
8 lip 23:25
AS: Spróbuję uporządkować tę nieszczęsną całkę − chyba poprzednicy
nie obrażą się.
| | ax | |
Całka podstawowa: ∫axdx = |
| przy zał. że a > 0 , a ≠ 1 |
| | lna | |
J = ∫x
3*4
−x2dx
Całkowanie przez części
Podstawiam:
−x
2 = t ⇒ −2xdx = dt ⇒ xdx = −1/2dt
J = ∫x
2*4
−x2*xdx = ∫ (−t)*4
t*(−1/2)dt = 1/2∫t*4
tdt = 1/2J1 gdzie
J1 = ∫t*4
tdt
u = t dv = 4
tdt
| | 4t | |
du = dt v = ∫4tdt = |
| |
| | ln4 | |
| | 4t | | 4t | |
J1 = u*v − ∫vdu = t* |
| − ∫ |
| dt |
| | ln4 | | ln4 | |
| | 4t | | 1 | |
J1 = t* |
| − |
| ∫4tdt |
| | ln4 | | ln4 | |
| | 4t | | 1 | 4t | |
J1 = t* |
| − |
|
| |
| | ln4 | | ln4 | ln4 | |
Ostatecznie
J = 1/2J1 + C gdzie w miejsce t należy podstawić −x
2
9 lip 10:53