zad1
zbadaj zbieznosc szeregu ∑ (−1)n−1/ 2n−1
za2
wyznaczyc pochodne funkcji zlozonej:
y=u2ev ; u=sin x ; v=cos x
zad3
znalezc calke ogolna rownania:
x dx+(y+1)dy=0 i wydzielic krzywa calkowa przechodzaca przez punkt (0,0)
zad4
znalezc calke ogolna rownania: y'= −2xy
zad5
scalkowac rownanie y'− 2xy = 2x3y2
i znalezc krzywa calkowa przechodzaca przez punkt (0,1)
zad6
rozwiazac rownanie rozniczkowe:
y'''−2y''+4y'−8y=0
| x2 | y2 | ||
= − | −y + c. | ||
| 2 | 2 |
| dy | |
= −2xy | |
| dx |
| dy | |
= −2xdx | |
| y |
| (−1)n−1 | ||
∑ | = | |
| 2n−1 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
− | + | − | + | − | + | +...... = | |||||||
| 1 | 3 | 5 | 7 | 9 | 11 | 13 |
| 1 | 1 | |||
1 + ∑n=2.... [ | − | ] = | ||
| 2n+1 | 2n−1 |
| 2n−1−2n−1 | ||
1+ ∑n=2,.... | = | |
| (2n+1)(2n−1) |
| −2 | ||
1+ ∑n=2,.... | = | |
| 4n2−1 |
| 1 | ||
1−2 ∑n=2,.... | ||
| 4n2−1 |
| 1 | ||
∑n=2,.... | jest szeregiem o wyrazach dodatnich | |
| 4n2−1 |
| ||||||||
g=limn→+∞ | = | |||||||
|
| 4n2−1 | ||
limn→+∞ | = | |
| n2 |
| 1 | ||
limn→+∞ [ 4 − | ] = 4 | |
| n2 |
| 1 | 1 | |||
i szereg ∑ | jest zbieżny ⇒ ∑ | też musi być zbieżny ⇒ | ||
| n2 | 4n2−1 |
| 1 | ||
1 − 2∑ | też musi być zbieżny | |
| 4n2−1 |
| 1 | ||
limn→+∞ | = 0 | |
| 2n−1 |
| 1 | 1 | |||
an+1−an = | − | = | ||
| 2(n+1)−1 | 2n−1 |
| 1 | 1 | ||
− | = | ||
| 2n+1 | 2n−1 |
| 2n−1 − (2n+1) | |
= | |
| (2n+1)(2n−1) |
| −2 | |
< 0 dla każdego n∊N+ | |
| 4n2−1 |
| 1 | ||
∑(−1)n | jest zbieżny | |
| 2n−1 |
| 1 |
| 1 | |||||||||||||
∑(−1)n−1 | = ∑ | = − ∑(−1)n | |||||||||||||
| 2n−1 | −1 | 2n−1 |
Z Leibniza wyjdzie że jest zbieżny, lecz nie jest zbieżny
bezwzględnie.
y'''−2y''+4y'−8y=0
zamieniamy na równanie ch−czne.
r3−2r2+4r−8=0
r2(r−2)+4(r−2)=0
(r−2)(r+2i)(r−2i)=0
Mamy jeden pierwiastek zespolony (z dokładnością do sprzężenia) więc:
y(x)=C1e2x+ C1sin2x+C3cos2x
| y' | 2x | ||
− | =2x3
| ||
| y2 | y |
| −1 | y' | |||
z'= | y' → | =−z'
| ||
| y2 | y2 |
| dz | |
=−2xdx
| |
| z |
| 1 | 1 | |||
z= | ⇒ y= | |||
| y | −x2−1+C2e−x2 |
| 1 | 1 | |||
czyli 1= | ⇒ C2=2 a więc szukana krzywa to: y= | |||
| −1+C2 | −x2−1+2e−x2 |
Życzę spokojnej nocy
i udanego weekendu

Będzie oooostrooo... Tobie również udanego!