Punkty wspolne 2 wykresów
Patryk: −x3+x2+2x−3 = −x2+2x−3 ile to bedzie (punkty wspolne dwóch wykresów mi wychodzi cos
takiego −x3+2x2−3
8 lip 21:25
ICSP: −x3 + x2 + 2x − 3 = −x2 + 2x − 3 ⇔ −x3 +2x2 = 0 ⇔ x3 − 2x2 = 0
Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias.
8 lip 21:32
Patryk: który czynnik jest wspólny ?
8 lip 21:35
Patryk: jak ?
8 lip 21:35
ICSP: x3 − 2x2 = x2(x−2) ta metoda nazywa się wyłączenie wspólnego czynnika przed nawias. W tym
przypadku wspólnym czynnikiem jest x2.
8 lip 21:43
Patryk: to wiem ale jak doszedles ze masz −x3+2x2=0
8 lip 21:45
ICSP: −x3 + 2x2 = −(x3 − 2x2)
−(x3 − 2x2) = 0 ⇔ −1 = 0 v x3 − 2x2 = 0 . Pierwsze jest sprzeczne więc należy rozwiązać
drugie.
8 lip 21:56